Οι εργαζόμενοι διαλύουν τις...επιχειρήσεις!

Οι εργαζοµένοι στη Χαλυβουργία Ελλάδος στο εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο και ο βασικός µέτοχος της εταιρείας, η οικογένεια Μάνεση, έχουν επιδοθεί τις τελευταίες 50 ηµέρες σε µια διελκυστίνδα που, όπως όλα δείχνουν, δεν θα έχει νικητή αλλά καταστροφικές συνέπειες και για τις δύο πλευρές. Οι εργαζόµενοι απεργούν και έχουν αποκλείσει τις εισόδους του εργοστασίου αντιδρώντας στις 50 απολύσεις των συναδέλφων τους από τις αρχές Οκτωβρίου ως σήµερα. Η κινητοποίηση αυτή λόγω της µεγάλης διάρκειας έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των µέσων µαζικής ενηµέρωσης και κυρίως έχει αφυπνίσει τα κοινωνικά αντανακλαστικά
αλληλεγγύης αρκετών φορέων και οργανώσεων που έσπευσαν να συµπαρασταθούν στους απεργούς προσφέροντας ηθική αλλά και υλική συµπαράσταση.
Η διοίκηση της Χαλυβουργίας Ελλάδος (αποτελεί προϊόν συγχώνευσης µεταξύ της Χαλυβουργίας Θεσσαλίας και της Ελληνικής Χαλυβουργίας) είδε το εννεάµηνο Ιανουαρίου - Σεπτεµβρίου να µειώνεται η ζήτηση στην εγχώρια αγορά κατά 40% σε σχέση µε το εννεάµηνο του 2010 και κατά 70% σε σχέση µε το 2008. Ο λόγος προφανής: η οικοδοµική δραστηριότητα βρίσκεται στο ναδίρ και τα µεγάλα δηµόσια έργα έχουν «παγώσει».

Η εργοδοσία πρότεινε στους εργαζοµένους στα δύο εργοστάσια σε Ασπρόπυργο και Βόλο να δουλέψουν για ένα τετράµηνο (Νοέµβριος - ∆εκέµβριος) πέντε ώρες την ηµέρα καθώς η παραγωγή µε πλήρη οκτάωρη βάρδια «δεν υπήρχε περίπτωση να απορροφηθεί». Η πρόταση αυτή θα έφερνε µείωση των αποδοχών των εργαζοµένων αλλά, σύµφωνα µε τη διοίκηση, θα διασφαλίζονταν όλες οι θέσεις εργασίας και δεν θα θίγονταν τα ασφαλιστικά τους δικαιώµατα.

Το σωµατείο των εργαζοµένων στον Βόλο και οι εργαζόµενοι (365) έπειτα από ψηφοφορία δέχθηκαν την πρόταση και το εργοστάσιο δεν σταµάτησε ποτέ τη λειτουργία του, αλλά το σωµατείο στη µονάδα του Ασπροπύργου αρνήθηκε. Η διοίκηση απέλυσε τον Οκτώβριο 34 άτοµα και πρόσφατα άλλα 16, µε αποτέλεσµα οι συνδικαλιστές αλλά και το σύνολο σχεδόν των εργαζοµένων στον Ασπρόπυργο να προχωρήσουν σε απεργία που κήρυξε η Οµοσπονδία Μετάλλου.

Το παράδοξο είναι ότι, επειδή το εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο είναι κλειστό, ο Βόλος για να καλύψει τις παραγγελίες επανήλθε σε οκτάωρη βάρδια, όπως και οι αµοιβές των εργαζοµένων!

Μεταξύ των δύο σωµατείων έχει ξεσπάσει πόλεµος: «Επιδιώξαµε συνάντηση µε το σωµατείο του Βόλου για να έχουµε κοινή στάση αλλά δεν ανταποκρίθηκαν» επισηµαίνεται σε ανακοίνωση του σωµατείου του Ασπροπύργου. «Η πρόταση διασφαλίζει τις κλαδικές συµβάσεις, δεν υπάρχει νέα σύµβαση αλλά τροποποίηση της παλαιάς σε δύο µόνο παραγράφους, όσον αφορά τις ώρες εργασίας για µόνο τέσσερις µήνες, επαναφορά στο αρχικό καθεστώς µετά το τετράµηνο, ολόκληρο δώρο, άδεια υπολογισµένη µε οκτάωρη αποζηµίωση, υπολογισµός αποζηµίωσης συνταξιοδότησης όπως στις 31.10.2011 και το κυριότερο όλων καµία απόλυση» αναφέρει το σωµατείο του Βόλου αιτιολογώντας την απόφαση του ∆Σ να συναινέσει στην πρόταση.

Από την εταιρεία επισηµαίνουν ότι µε την τωρινή ζήτηση για σίδερο περισσεύουν περίπου 200
Keywords
Τυχαία Θέματα