Οι ελεβετόψυχοι φοροφυγάδες γελάνε...

Την ίδια στιγµή που στην Ελλάδα η κοινή γνώµη εξακολουθεί να «βουίζει» από τις αποκαλύψεις του ελληνικής καταγωγής ελβετού βουλευτή Ιωσήφ Ζησιάδη για τον «κρυµµένο θησαυρό» των βαθύπλουτων Ελλήνων στη χώρα των Αλπεων και τις… χλωµές πιθανότητες φορολόγησής του, στην υπόλοιπη Ευρώπη αλλά και πέραν του Ατλαντικού µαίνεται άγρια µάχη για το ίδιο ακριβώς θέµα. Και αυτό γιατί στο αποκορύφωµα της κρίσης χρέους και µε τη σταθερότητα της ευρωζώνης σε θανάσιµο κίνδυνο, τρεις µεγάλες χώρες - η Γερµανία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ
- προχώρησαν το τελευταίο τρίµηνο σε διµερείς συµφωνίες για τη φορολόγηση των δικών τους… ελβετόψυχων µεγαλοκαταθετών/φοροφυγάδων, συµφωνίες που από πολλούς αναλυτές πανηγυρίστηκαν (λανθασµένα, όπως θα δούµε παρακάτω) ως η «αρχή του τέλους» του ελβετικού τραπεζικού απορρήτου αλλά και δέχθηκαν σφοδρή -όσο και ολίγον… ύποπτη - επίθεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες.

Το ελβετικό τραπεζικό απόρρητο στην Ελβετία, που βοήθησε τη χώρα να γίνει το µεγαλύτερο υπεράκτιο (offshore) τραπεζικό κέντρο του κόσµου, µε καταθέσεις που αγγίζουν ως και τα 2 τρισ. ευρώ, δέχεται τώρα τα πυρά πολλών κυβερνήσεων που προσπαθούν να πατάξουν τη φοροδιαφυγή.

Το θέµα, όπως καταλαβαίνετε, αφορά τους πάντες, αφού η Ελβετία έχει κάνει επιστήµη την προσέλκυση και «προστασία» των χρηµάτων, βρώµικων και µη, που θέλουν να φυλάξουν οι πλούσιοι φοροφυγάδες όλου του κόσµου! Ούτε λίγο ούτε πολύ, σύµφωνα µε τους «insiders» της τραπεζικής βιοµηχανίας, χάρη στον µαγνήτη του τραπεζικού απορρήτου έχουν συσσωρευθεί στα ελβετικά τραπεζικά ιδρύµατα τουλάχιστον δύο τρισεκατοµµύρια δολάρια ΗΠΑ ως προϊόν καταθέσεων πελατών από όλον τον πλανήτη. Και στο µυθώδες αυτό πόσο, που κατ’ άλλες πηγές αγγίζει τα 3 τρισ. δολάρια ή αν προτιµάτε 2 τρισ. ευρώ, δεν περιλαµβάνονται τα περιεχόµενα των θυρίδων, που είναι γνωστά µόνο στους κατόχους τους… Ετσι, όταν ανακοινώθηκε πριν από λίγες εβδοµάδες η διµερής φορολογική συµφωνία της Βέρνης µε την αµερικανική κυβέρνηση, σύµφωνα µε την οποία «θα περισταλεί άµεσα η φοροδιαφυγή ύψους δισεκατοµµυρίων δολαρίων κάθε χρόνο χιλιάδων αµερικανών πολιτών µέσω της κατάθεσης ποσών στα ελβετικά πιστωτικά ιδρύµατα», έπειτα από διαπραγµατεύσεις που διήρκεσαν πολλούς µήνες, ο κόσµος όλος κράτησε την ανάσα του. Το πρακτικό αποτέλεσµα των διαβουλεύσεων είναι ότι 11 µεγάλες ελβετικές τράπεζες, προκειµένου να µην πληρώσουν τεράστια πρόστιµα, δέχθηκαν να σπάσουν το απόρρητο και να παραδώσουν στις αµερικανικές αρχές καταλόγους µε τα ονόµατα άγνωστου αριθµού (αλλά σίγουρα αρκετών χιλιάδων) πελατών τους, ύποπτων για φοροδιαφυγή.
Βαρύ κόστος
Το οικονοµικό κόστος για τις ελβετικές τράπεζες σε κάθε περίπτωση θα είναι βαρύ. Χαρακτηριστικά η Credit Suisse ανακοίνωσε ότι έχει προνοήσει για την απώλεια ως και 295 εκατ. ελβετικών φράγκων για το τρίτο τρίµηνο λόγω της αµερικανικής έρευνας για τη φοροδιαφυγή. Και βέβαια είναι γνωστό ότι έχει συµφωνήσει να πληρώσει 150 εκατ. ευρώ προς τις γερµανικές αρχές για την επίλυση της διαµάχης αναφορικά µε
Keywords
Τυχαία Θέματα