«Κραχ» και στα φαρμακεία

Αναστάτωση επικρατεί στην αγορά του φαρµάκου, κάτι το οποίο αργά ή γρήγορα θα έχει αντίκτυπο στους πολίτες. Οι φαρµακαποθήκες, οι οποίες προµηθεύουν τα φαρµακεία µε σκευάσµατα, «βαράνε κανόνι» και χιλιάδες φαρµακεία βρίσκονται στο «κόκκινο». Σε πολλές επιχειρήσεις έχουν φθάσει κατασχετήρια, αφού ελλείψει ρευστού οι φαρµακοποιοί υπογράφουν επιταγές, ενώ δεν είναι λίγες πλέον οι επιχειρήσεις που έχουν µπει στον «Τειρεσία». Τα ράφια των φαρµακείων δεν γεµίζουν όπως παλιά και σε αρκετά βασικά φάρµακα, όπως ογκολογικά, αυτά που χορηγούνται για την επιληψία ή σε µεταµοσχευµένους ασθενείς, παρουσιάζεται
έλλειψη. Ακόµη και η γνωστή σε όλους ασπιρίνη θα αποτελεί σε µικρό χρονικό διάστηµα... µουσειακό είδος.
«Σας έχω πει να µην υπογράφετε επιταγές. Αν “σκάσουν” χαθήκατε. Καλύτερα να µην αγοράζετε φάρµακα παρά να µπείτε φυλακή» φώναζε στο τηλέφωνο ο πρόεδρος του Φαρµακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) κ. Κ. Λουράντος. Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραµµής ήταν συνάδελφός του ο οποίος είχε υπογράψει επιταγές προκειµένου να αγοράσει σκευάσµατα και αδυνατούσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

«Οι ελληνικές τράπεζες έχουν πάρει οδηγία ότι τα φαρµακεία βρίσκονται στην κορυφή της πυραµίδας των επισφαλών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, διότι το 80% των εργασιών τους διενεργείται µέσω των ασφαλιστικών ταµείων. Ετσι, δεν δίνουν κεφάλαιο κίνησης και οι φαρµακοποιοί αναγκάζονται να υπογράφουν επιταγές προκειµένου να προµηθεύονται φάρµακα» δηλώνει στο «Βήµα» ο κ. Λουράντος.

Αλυσιδωτά προβλήματα
Τα προβλήµατα είναι αλυσιδωτά. Πολλές φαρµακευτικές εταιρείες έχουν πλέον σταµατήσει την πίστωση σε φαρµακαποθήκες και φαρµακοποιούς. Οι τελευταίοι λόγω της σχέσης που έχουν καλλιεργήσει µε τους ασθενείς-πελάτες τους δεν µπορούν να µην τους εξυπηρετήσουν, ακόµη κι όταν τους παρακαλούν να µην καταβάλουν τη στιγµή εκείνη το ποσοστό συµµετοχής τους.

«Κρατάµε τεφτέρι αφού πλέον υπάρχουν άνθρωποι που δεν µπορούν να καλύψουν άµεσα τη συµµετοχή τους. Αρκετοί, δε, έρχονται χωρίς συνταγή γιατρού, παίρνουν τα φάρµακά τους και πηγαίνουν αργότερα στο Ταµείο τους για να τα γράψουν. Εµείς όµως στο µεταξύ πρέπει να πληρώσουµε τη φαρµακαποθήκη και να αποδώσουµε τον ΦΠΑ. Οσο για τα Ταµεία, µας χρωστούν πολλά. Είµαστε στην κόψη του ξυραφιού...» αναφέρει φαρµακοποιός στη Νέα Ερυθραία.

Ο κ. Π. Καρατζάς, ο οποίος διατηρεί φαρµακείο στην περιοχή του Πειραιά, θεωρεί ότι «το σηµαντικότερο πρόβληµα, πέραν των οφειλών των Ταµείων, είναι η έλλειψη πίστωσης από τις φαρµακαποθήκες. Οι φαρµακοβιοµηχανίες έχουν µειώσει την πίστωση στις φαρµακαποθήκες και αυτές είναι σκληρές απέναντι στους φαρµακοποιούς».
Κατασχετήρια σε 100 φαρμακεία
Σύµφωνα µε τον πρόεδρο της Οµοσπονδίας Συνεταιρισµών Φαρµακοποιών Ελλάδος κ. Α. Γαλανόπουλο, τέσσερα προβλήµατα έχουν οδηγήσει την αγορά σε ασφυξία: η κλειστή στρόφιγγα ρευστού από τις τράπεζες, οι παλαιές οφειλές των ασφαλιστικών ταµείων, οι πληρωµές του Ενιαίου Οργανισµού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και η µείωση της
Keywords
Τυχαία Θέματα