Οι αγρότες αρχίζουν να κλείνουν την Εθνική Οδό!

Αγρότες των Σερρων έκλεισαν στις 12 το μεσημέρι συμβολικά για μια ώρα την Εγνατία Οδό, στο ύψος των Ν. Κερδυλλίων, στο τμήμα Σερρών-Καβάλας. Οι αγρότες κατέλαβαν πεζή το οδόστρωμα, ενώ τα τρακτέρ τους βρίσκονται στις άκρες του δρόμου.
Η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται από παρακαμπτήριο, μέσω Ασπροβάλτας. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ληφθούν οριστικές αποφάσεις από την κυβέρνηση για το κατά πόσον η δημοσιονομική πολιτική επιτρέπει την ικανοποίηση συγκεκριμένων αιτημάτων τους.

Στο μεταξύ, παραταγμένα σε διάφορα σημεία της Ελλάδας
παραμένουν τα τρακτέρ των αγροτών.

Μιλώντας στον Βήμα 99,5 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε: «Οι αγρότες θα κατανοήσουν την προσπάθειά μας για δικαιότερη κατανομή των βαρών», ενώ τόνισε ότι «ορισμένες πολιτικές δυνάμεις θα ήθελαν την όξυνσης της κατάστασης αυτής».

«Ζητάμε να γεμίσουμε τα ταμεία της χώρας, όχι να τα αδειάσουμε, ο εμπαιγμός πρέπει να σταματήσει εδώ» δήλωσε από τις Σέρρες ο γραμματέας της Πρωτοβουλίας Ανασυγκρότησης Αγροτών και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αγροτών Ελλάδας Γιάννης Παναγής.

Τη Δευτέρα το μεσημέρι οι αγρότες των Σερρών θα παρατάξουν τα τρακτέρ στον κόμβο του Λευκώνα, επί της εθνικής οδού Σερρών- Θεσσαλονίκης και Σερρών-Προμαχώνα, χωρίς να κλείσουν όμως τους δρόμους.

Παράλληλα, μικρή δύναμη των τρακτέρ από τον δήμο Βισαλτίας, θα παραμείνει στον κόμβο των Κερδυλλίων, επί της εθνικής οδού Σερρών- Καβάλας.

Ενισχύεται συνεχώς το μπλόκο στον κόμβο της Κουλούρας με αγρότες από Πέλλα και Πιερία.

Σε Δράμα, Καβάλα και Ξάνθη, οι αγρότες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στην είσοδο της Χρυσούπολης στην περιοχή Νέστου, στην εθνική οδό Δράμας-Καβάλας στο ύψος της τοπικής κοινότητας Λυδίας, στη Μαυρολέκη και στη διασταύρωση Κοκινογείων.

Αγρότες της Βοιωτίας σχεδιάζουν να φτάσουν μέσα στην ημέρα στον κόμβο του Κάστρου. Ωστόσο ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν παραταχθεί στον Ορχομενό για να εμποδίσουν την εξέλιξη αυτή.

Για τέταρτη ημέρα βρίσκονται στο δρόμο οι αγρότες της Αργολίδας, οι οποίοι έχουν συγκεντρωθεί στον κόμβο Μάνεση, χωρίς να παρεμποδίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων.

Παρόμοια είναι η κατάσταση σε Φθιώτιδα, Αιτωλοακαρνανία, Σέρρες και Κοζάνη.

Αποφασισμένοι να παραμείνουν στις θέσεις τους δηλώνουν οι αγρότες της Θεσσαλίας, οι οποίοι σήμερα το μεσημέρι επισήμαναν ότι το μπλόκο της Νίκαιας είναι ενιαίο, πανθεσσαλικό και το πιο δυναμικό.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι διοικήσεις των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων, υπογράμμισαν ότι ο αγώνας δυναμώνει και ότι δεν θα περάσει η τρομοκρατία της κυβέρνησης.

Οι αγρότες ξεκαθάρισαν ότι δεν θα δεχθούν καμία υπονόμευση του αγώνα τους και ότι δεν πέτυχε η προσπάθεια που έκαναν διάφορα «παπαγαλάκια» να χωρίσουν τους αγρότες σε «μπλε» και «πράσινους» σε «Καρδιτσιώτες» και «Λαρισαίους».

O πρόεδρος της Ομοσπονδίας της Καρδίτσας Βαγγέλης Μπούτας δήλωσε ότι δεν θέλουν τη στήριξη της Χρυσής Αυγής, μέλη της οποίας, όπως είπε, προτρέπουν τους αγρότες να συγκρουστούν με τα ΜΑΤ.

Κατήγγειλαν, επίσης, την Αστυνομία, ότι κλείνει τον δρόμο και δεν άφησε να περάσει ΙΧ που μετέφερε ασθενή, το οποίο έστειλαν σε παράδρομο.

Στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου κλεφτοπόλεμου, αργά το μεσημέρι του Σαββάτου, μερικές δεκάδες αγρότες βρέθηκαν στα διόδια Μοσχοχωρίου, όπου ανέβασαν τις μπάρες για περίπου ένα δεκάλεπτο, αφήνοντας τα αυτοκίνητα να διέρχονται ελεύθερα. Ειδοποιήθηκε η Αστυνομία η οποία έκανε την εμφάνισή της στα διόδια και οι αγρότες αποχώρησαν.

Στους δρόμους κατεβαίνουν και οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Μεσσηνίας την Κυριακή, με παμεσσηνιακή παναγροτική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11 το πρωί στο Σουληνάρι Μεσσηνίας.

Τα πρώτα αγροτικά μπλόκα στην Κρήτη θα στηθούν την ερχόμενη Τρίτη και θα έχουν σημείο αναφοράς τον κόμβο των Πεζών. Την κινητοποίηση διοργανώνει η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση και θα αποτελέσει ένα πρώτο δείγμα του κλίματος που υπάρχει στον αγροτικό κόσμο του Ηρακλείου.

Το ραντεβού έχει δοθεί στις 10 το πρωί και σε πρώτη φάση θα έχει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα.
***

Στο... τρακτέρ του Παναγιώτη Λαφαζάνη ανέβασε η Αλέκα Παπαρήγα τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς μετά την έντονη παρουσία του ΚΚΕ στα μπλόκα των αγροτών η ηγετική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σπεύδει τώρα να καλύψει τα αριστερά της μετόπισθεν!
Επειτα από έναν μήνα εντατικής προσπάθειας του κ. Τσίπρα να κάνει στροφή στον ρεαλισμό με πιο μετριοπαθή φρασεολογία και με τις επαφές του στην Γερμανία και στις ΗΠΑ, το δυναμικό come back της Αλέκας Παπαρήγα στο πεδίο των λαϊκών αγώνων αναγκάζει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέψει σε πιο ριζοσπαστικές θέσεις, σαν αυτές που υποστηρίζει η μειοψηφία του κόμματος, η οποία εκτιμά ότι μόνο με ένα «δεύτερο κύμα ριζοσπαστισμού» ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποκτήσει την πολιτική ηγεμονία.
Οπως προκύπτει από το κείμενο, το οποίο πλειοψηφία και μειοψηφία της Γραμματείας του κόμματος συμφώνησαν να εισηγηθούν στην Κεντρική Επιτροπή, το επόμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ χρειάζεται να επικεντρωθεί, μεταξύ άλλων, στο αγροτικό κίνημα και στις διεκδικήσεις του, στα θέματα συλλογικών συμβάσεων εργασίας, στην ανεργία, στους φόρους και στα χαράτσια, στις ιδιωτικοποιήσεις, στη δουλειά, στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Σε ένα κείμενο που αποπνέει έντονο άρωμα «ΣΥΡΙΖΑ εσωτερικού» - όπως χαρακτηρίζει η ΝΔ τη ριζοσπαστική πλευρά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης - και έχει σαφή στοιχεία αυτοκριτικής, δεν υπάρχουν πουθενά κατηγορηματικές φιλοευρωπαϊκές διατυπώσεις, όπως π.χ. «θα κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ».
Σε αντίθεση με το άρθρο του Αλέξη Τσίπρα στην εφημερίδα «Μοντ Ντιπλοματίκ», το οποίο αναφέρεται αποκλειστικά στην πρόταση για ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος, το κείμενο προς κατανάλωση στο κομματικό ακροατήριο έχει άλλο σχέδιο. Στην πραγματικότητα πρόκειται για το σχέδιο του Αριστερού Ρεύματος, σύμφωνα με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δεν πρόκειται να κάνει «καμία θυσία για το ευρώ», ακόμη κι αν στη φάση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, όταν δηλαδή τεθεί το θέμα διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, διακοπεί η χρηματοδότηση.
Η κόκκινη επέλαση του Περισσού στα δελτία ειδήσεων σχεδόν αναγκάζει τον ΣΥΡΙΖΑ να βάλει ξανά στο τραπέζι το μυστικό όπλο της εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, ως έμμεση αλλά σαφή απειλή για αντιμετώπιση ενδεχόμενης διακοπής της χρηματοδότησης. Στην πραγματικότητα, με την εισήγηση στην Κεντρική Επιτροπή η ηγετική ομάδα του κόμματος διαβεβαιώνει ότι είναι έτοιμη να κάνει πράξη αυτό που υπόσχεται το ΚΚΕ στον λαό - το οποίο όμως κατά βάθος «δεν θέλει να αναλάβει ευθύνες διακυβέρνησης» γι' αυτό δεν συνεργάζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Απόλυτη προτεραιότητα για εμάς είναι η αποτροπή της ανθρωπιστικής καταστροφής και η ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών και όχι η υπαγωγή σε υποχρεώσεις που άλλοι ανέλαβαν», τονίζεται στο κείμενο της Γραμματείας που θα τεθεί προς έγκριση από την Κεντρική Επιτροπή. Και συνεχίζει: «Κατά συνέπεια, δεσμευόμαστε ότι θα αντιμετωπίσουμε το ενδεχόμενο τέτοιων απειλών ή εκβιασμών με όλα ανεξαιρέτως τα όπλα που μπορούμε να επιστρατεύσουμε, ενώ είμαστε έτοιμοι να αναμετρηθούμε ακόμη και με τη χειρότερη έκβαση. Είμαστε βέβαιοι ότι σε μια τέτοια απευκταία περίπτωση ο ελληνικός λαός θα μας στηρίξει ανεπιφύλακτα».
Αλλά και οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο κ. Τσίπρας το τελευταίο διάστημα στο εξωτερικό, οι οποίες ήρθαν ως συνέχεια της πολιτικής αυτονόμησης που ακολουθεί η ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου από τις εκλογές του Ιουνίου και μετά, ξεσήκωσαν κύμα αντιδράσεων στο εσωτερικό. Μάλιστα διατυπώθηκε και κριτική για «έλλειψη συλλογικότητας».
Ως απάντηση στην κριτική για «αρχηγοκεντρισμό», στο κείμενο που θα συζητήσουν σήμερα και αύριο τα 326 μέλη της ΚΕ τονίζεται η ανάγκη «καταξίωσης στα μάτια της κοινωνίας μιας ηγετικής ομάδας αποφασισμένης, ικανής και έτοιμης να κυβερνήσει».
Πηγές της Κουμουνδούρου σημειώνουν ότι το Σαββατοκύριακο αυτό ο κ. Τσίπρας αναμένεται να είναι πιο «ριζοσπάστης» και περισσότερο «συλλογικός», σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τον ριζοσπαστικό πόλο του κόμματος. Δεν αναμένονται, ωστόσο, συγκρούσεις, λένε οι ίδιες πηγές, αφού και ο κ. Λαφαζάνης αναμένεται να επιδείξει κατανόηση και σεβασμό στις αποφάσεις της πλειοψηφίας.

Αλλωστε ο τελευταίος, ως επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας, όπως ονομάζεται η μειοψηφία στον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις εκρηκτικές αντιδράσεις των συντρόφων του, έδειξε πειθαρχία και αυτοσυγκράτηση. Αυτό φάνηκε τόσο στη συνεδρίαση των «9» - το «εκτελεστικό γραφείο» - όσο και σε αυτήν των «37» - τη Γραμματεία - και οι πληροφορίες λένε πως το ίδιο θα συμβεί και αύριο, στην Κεντρική Επιτροπή.
Κορυφαία και έμπειρα στελέχη του Ρεύματος, εκτιμούν πως δεν έφθασε ακόμη η ώρα της αντιπαράθεσης των δύο πλευρών. Μπορεί οι ριζοσπάστες του κόμματος να πιέζονται από τις «προκλήσεις» της ηγετικής ομάδας, αναγνωρίζουν όμως πως η τελική έκβαση της μάχης θα κριθεί από τη δυναμική που θα δείξει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κοινή γνώμη. Αν στις δημοσκοπήσεις καταγραφεί άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ η άποψη που επιμένει στη στροφή προς τα αριστερά και «ανατριχιάζει» όταν ακούει «κέντρο» και «λαϊκή δεξιά» θα υποχωρήσει. Αν όμως η στατικότητα του κόμματος παγιωθεί, ενώ άλλες δυνάμεις της Αριστεράς, όπως το ΚΚΕ, δείξουν δυναμική, τότε η αμφισβήτηση των ανοιγμάτων της ηγεσίας, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, είναι προ των πυλών.
Keywords
εθνικη, χρυση αυγη, ελλαδα, σερρες, θεσσαλονικη, δραμα, καβαλα, ξανθη, κοζανη, μπλε, ματ, διοδια, κρητη, τσιπρας, ΚΚΕ, ηπα, συριζα, χρεος, τροικα, εκλογες, ιουνίου, λαφαζάνης, δημοσκοπηση, εθνικη τραπεζα, μυστικες δημοσκοπησεις, ολγα λαφαζανη, σταση εργασιας, ομαδα διας, καθαρα δευτερα, αλλαγη ωρας, διακοπες ρευματος, δεη διακοπες ρευματος, διακοπη ρευματος, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, εκλογες ηπα, αλλαγη ωρας 2013, μπλοκα αγροτων, ξανα, αλεκα παπαρηγα, το θεμα, αστυνομια, αυτοκινητα, βημα, γερμανια, γνωμη, δουλεια, ηγεσια, ηπα, θεμα, πλαισιο, υψος, φθιωτιδα, ωρα, αρθρο, αιτωλοακαρνανια, ανεργια, ανοδος, αρωμα, γινεται, δευτερα, διαστημα, δυναμη, δοθει, δειγμα, δυναμικο, εγνατια, ειπε, υπαρχει, εκβαση, εμφάνιση, εξελιξη, εφημεριδα, ηγεμονια, ιδιο, θυσια, κυβερνηση, κυμα, κειμενο, λαφαζάνης, ματια, ματ, μυστικο, μπλοκο, ομαδα, οχηματων, πεδιο, πελλα, πειθαρχια, πιερια, πρωι, ραντεβου, συνεχεια, συγκεντρωση, σχεδιο, τμημα, τρακτερ, τριτη, αγωνας, ετοιμη, ιδιαιτερα, ιουνίου, κυριακη, λαφαζανη, πηγες, πληροφοριες, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα