Ο Μέγας Κωνσταντίνος και η αφετηρία για την νομιμοποίηση του Χριστιανισμού

Με οικουμενική λειτουργία στον καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου στη Βιέννη, για την επέτειο του "Διατάγματος της Νικομήδειας" για Ανεξιθρησκία του αυτοκράτορα Γαλέριου και με τα αποκαλυπτήρια, στην αυστριακή πόλη Πετρονέλ, ανατολικά της Βιέννης, στα ερείπια της αρχαίας ρωμαϊκής πόλης Καρνούντουμ, ενός εμβληματικού μνημείου, για την εκεί "Σύνοδο των Αυγούστων", που πριν από δεκαεπτά αιώνες αποτέλεσε καμπή στην ιστορία της Ανθρωπότητας, ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για τα δύο αυτά γεγονότα τα οποία συνδέονται με τη νομιμοποίηση και την εξάπλωση του Χριστιανισμού.

Η "Σύνοδος
των Αυγούστων" στο Καρνούντουμ, υπό τον Αυτοκράτορα Διοκλητιανό αποφάσισε στις 11 Νοεμβρίου του 308 μ.Χ. τις τύχες της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας -- για την οποία ο ίδιος, στο πλαίσιο της διοικητικής μεταρρύθμισής της, είχε εισάγει νωρίτερα το θεσμό της "τετραρχίας" -- και επισφράγισε την ανάδειξη σε καίσαρα, του αργότερα πρώτου Χριστιανού αυτοκράτορα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, του Μεγάλου Κωνσταντίνου.

Στη "Σύνοδο των Αυγούστων" συμμετείχε και ο Γαλέριος, ο οποίος τρία χρόνια αργότερα, στις 30 Απριλίου του 311 μ.Χ., εξέδωσε το αποκαλούμενο "Διάταγμα της Νικομήδειας για Ανεξιθρησκία" που άνοιγε το δρόμο για διακοπή των διωγμών κατά των Χριστιανών και νομιμοποίηση του Χριστιανισμού, που ολοκλήρωσε αργότερα ο Μέγας Κωνσταντίνος.

Με τη συμπλήρωση, στις 11 Νοεμβρίου 2008, 1.700 χρόνων από τη Σύνοδο των Αυγούστων και την θεμελίωση του ομώνυμου μνημείου στο προαύλιο του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρνούντουμ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος σε μήνυμά του τόνιζε μεταξύ άλλων πως "στην Ευρώπη του 21ου αιώνα όπου η πολυμορφία των πολιτισμών και των θρησκειών θεωρείται ως πολύτιμος εμπλουτισμός, μπορούμε να βρούμε τις ρίζες αυτού του ιδεώδους στο Καρνούντουμ, στο οποίο τέθηκαν το 308 μ.Χ. τα θεμέλια του Χριστιανικού Ευρωπαϊκού Πολιτισμού".

Η ανάδειξη του σημαδιακού αυτού ρόλου του Καρνούντουμ στην μετέπειτα μετάβαση, ουσιαστικά, από τους θεούς της Αρχαιότητας στον Χριστιανισμό, έγινε έπειτα από έρευνες του Ελληνοϊταλού εικαστικού καλλιτέχνη και σκηνοθέτη Πιέρο Μπορντίν, ο οποίος πριν εικοσιένα χρόνια ίδρυσε στο Καρνούντουμ, και διευθύνει μέχρι σήμερα το διεθνώς γνωστό Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Θεάτρου Καρνούντουμ.

Ο Πιέρο Μπορντίν φιλοτέχνησε και το μνημείο για τη Σύνοδο των Αυγούστων, τα αποκαλυπτήρια του οποίου έκαναν τώρα, στο πιθανολογούμενο σημείο πραγματοποίησης της Συνόδου στο Καρνούντουμ, ο αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Μίχαελ Σπίντελεγκερ και ο κυβερνήτης του ομόσπονδου κρατιδίου της Κάτω Αυστρίας Έρβιν Πρελ, παρουσία δεκάδων εκπροσώπων της δημόσιας ζωής και πλήθους κόσμου, ενώ με την ευκαιρία αυτή το Νομισματοκοπείο της Αυστρίας κυκλοφόρησε ειδικό χρυσό νόμισμα με τα πορτρέτα των τεσσάρων Αυγούστων.

Οι δύο πολιτικοί εξήραν τη σημασία και τη συμβολή της Συνόδου των Αυγούστων στο Καρνούντουμ για την παγκόσμια ιστορία, επαινώντας τις σχετικές έρευνες του Πιέρο Μπορντίν αλλά
Keywords
Τυχαία Θέματα