Ο Γ. Παπακωνσταντίνου στο Eurogroup και Ecofin

Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει στις συνεδριάσεις των Συμβουλίων Eurogroup και Ecofin, σημερα, Πέμπτη 7, μέχρι και το Σάββατο 9 Απριλίου, στη Βουδαπέστη, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Ακολουθεί η ημερήσια διάταξη του Ecofin:

Α. ΓΕΥΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:

(i) Πρόσφατες εξελίξεις στην οικονομία
και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωζώνης

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύτηκαν στις 3 Μαρτίου 2011, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,3% κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2010, όσο και το προηγούμενο τρίμηνο. Για το 2011 προβλέπεται 1,6% αύξηση του ΑΕΠ. Η ιδιωτική κατανάλωση έδειξε κάποια θετικά σημάδια κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2010 αυξανόμενη κατά 0,4%.

Τον Φεβρουάριο του 2011 η ανεργία μειώθηκε ελαφρώς στο 9,9% αν και υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις ανάμεσα στα κράτη μέλη. Η απασχόληση το τέταρτο τρίμηνο του 2010 αυξήθηκε κατά 0,1% συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο.

Ο πληθωρισμός του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή ανήλθε στο 2,6% τον Μάρτιο από 2,4% τον Φεβρουάριο ενώ ο δομικός πληθωρισμός το Φεβρουάριο 2011 έπεσε στο 1,1% από 1,2% που ήταν τον Ιανουάριο.

Στην αγορά χρήματος, τα επιτόκια αυξήθηκαν από την αρχή του έτους. Το τριμηνιαίο Euribor ανήλθε στο 1,26% (4 Απριλίου), το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο 2009. Ύστερα από μια πρόσκαιρη πτώση, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ αυξήθηκαν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου ακολουθώντας τις προσδοκίες για υψηλότερο πληθωρισμό και αυξημένο κίνδυνο σε άλλα τμήματα της αγοράς. Στην Ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων, η κατάσταση ήταν τεταμένη με τα spreads στις περιφερειακές χώρες της Ευρωζώνης να αυξάνονται, αντικατοπτρίζοντας, μεταξύ άλλων, τις πρόσφατες υποβαθμίσεις ορισμένων χωρών και τα υψηλότερα από τα προβλεπόμενο ελλείμματα.

Τέλος, οι αγορές μετοχών ξεκίνησαν αισιόδοξα το 2011, καθώς ήταν ενθαρρυμένες από τις θετικές οικονομικές ειδήσεις και το αυξανόμενο θετικό συναίσθημα. Ωστόσο, πρόσφατα οι αγορές αντέδρασαν έντονα στις πολιτικές εξελίξεις στα Αραβικά κράτη και τις φυσικές καταστροφές και την πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία.

(ii) Οικονομική διακυβέρνηση - Τρέχουσα κατάσταση και ενδεικτικός πίνακας αποτελεσμάτων

Βάσει πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Ecofin στις 15 Μαρτίου 2011 κατέληξε σε συμφωνία γενικής προσέγγισης επί του Κανονισμού για την πρόληψη και διόρθωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών. Οι Υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν σχετικά με την έκθεση που ετοίμασε η Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής (ΕΟΠ) για τον πίνακα αποτελεσμάτων που θα χρησιμοποιηθεί στο μηχανισμό εποπτείας των μακροοικονομικών ανισορροπιών.

Β. ECOFIN 1st session:

(i) Προετοιμασία των εαρινών συνεδριάσεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Συνόδου των Υπουργών Οικονομικών και Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της Ομάδας G20 τον Απρίλιο στη Ουάσινγκτον,

Εαρινή σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Τα
Keywords
Τυχαία Θέματα