Ο Δ. Δρούτσας στην πρώτη συνάντηση της "Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη"

Την πρώτη της συνάντηση πραγματοποίησε στη Ντόχα του Κατάρ η "Ομάδα Επαφής για τη Λιβύη", παρόντος του ΓΓ του ΟΗΕ και με τη συμμετοχή του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, που χαρακτήρισε επιτακτική ανάγκη την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη λιβυκή κρίση και τάχθηκε υπέρ αυξημένου συντονιστικού ρόλου των Ηνωμένων Εθνών σε αυτή τη διαδικασία. Η Ομάδα Επαφής συστάθηκε με απόφαση της διεθνούς διάσκεψης για τη Λιβύη
που έγινε στο Λονδίνο.

Ο κ. Δρούτσας συναντήθηκε, στο περιθώριο της συνόδου, με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, με τον οποίο συζήτησε, πέραν του λιβυκού, το κυπριακό και το θέμα της πΓΔΜ. Ο Έλληνας Υπουργός είχε επίσης επαφές με ομολόγους του, τον εκπρόσωπο του "Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης" (αντικαθεστωτικοί) Μ. Τζιμπρίλ και τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Ιορδανό κ. Χατιμπ.

Η πρόοδος εφαρμογής των αποφάσεων 1970 και 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, ειδικά ως προς το σκέλος της προστασίας των αμάχων, η εξεύρεση πολιτικής λύσης στη λιβυκή κρίση, και η προώθηση ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας στη Λιβύη ήταν τα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχαν σήμερα στην Ντόχα του Κατάρ οι εκπρόσωποι των χωρών και των διεθνών οργανισμών που συμμετέχουν στην Ομάδα Επαφής για τη Λιβύη.

Έντονη είναι η δραστηριοποίηση της διεθνούς διπλωματίας αυτήν την εβδομάδα γύρω από τη λιβυκή κρίση, καθώς οι εξελίξεις στο στρατιωτικό πεδίο δεν δείχνουν να δημιουργούν πλεονέκτημα για καμία από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές και να τείνουν προς μια κατάσταση στασιμότητας. Με ορατό πλέον τον κίνδυνο μιας παρατεταμένης διένεξης στη Λιβύη, η διεθνής κοινότητα προσπαθεί να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε να ξεκινήσει μια πολιτική διαδικασία εξόδου από την κρίση.

Παράλληλα, οι παρατεταμένες συγκρούσεις έχουν δημιουργήσει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και αναφορές διεθνών οργανισμών, οξύ ανθρωπιστικό πρόβλημα στη Λιβύη. Υπό τις συνθήκες αυτές, η οργανωμένη και αποτελεσματική προώθηση ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληττόμενο πληθυσμό της Λιβύης αναδεικνύεται σε ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί το ταχύτερο δυνατό.

Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση αναγνώρισαν ότι τα Ηνωμένα Έθνη και ειδικά ο Ειδικός Απεσταλμένος πρέπει να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο και να συντονίζουν τις διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται προς εξεύρεση πολιτικής λύσης, αλλά και την προώθηση ανθρωπιστικής βοήθειας προς την περιοχή. Στο ίδιο πλαίσιο, συζητήθηκαν τρόποι παροχής υποστήριξης στο λιβυκό λαό. Ένας από αυτούς θα μπορούσε να είναι, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στην Ομάδα, ένας προσωρινός χρηματοδοτικός μηχανισμός, οι λεπτομέρειες λειτουργίας του οποίου μένουν να προσδιορισθούν.

Στην παρέμβαση του ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η θέση της Ελλάδας υπήρξε εξαρχής ότι οι στρατιωτικές ενέργειες που έχουν αναληφθεί κατ' εφαρμογή των αποφάσεων 1970 και 1973 για τη Λιβύη, αν και αναγκαίες για την προστασία του άμαχου πληθυσμού, δεν επαρκούν για την εξεύ
Keywords
Τυχαία Θέματα