Ο Μπασίρ δεν θα αναγνωρίσει το Νότιο Σουδάν

Ο πρόεδρος του Σουδάν Όμαρ Χάσαν αλ-Μπασίρ δήλωσε ότι δεν θα αναγνωρίσει το Νότιο Σουδάν ως ανεξάρτητο κράτος αν αυτό διεκδικήσει τη πετρελαιοπαραγωγό μεθοριακή επαρχία Αμπιέι, βαθαίνοντας έτσι την κρίση ενόψει της διαίρεσης της χώρας που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο.

"Αν υπάρξει οποιαδήποτε προσπάθεια να αποσχισθεί η Αμπιέι και να περιληφθεί εντός των συνόρων του νέου κράτους, εμείς δεν θα αναγνωρίσουμε το νέο κράτος", δήλωσε σήμερα ο Μπασίρ στη διάρκεια ομιλίας του σε συγκεντρωμένο πλήθος στο Νότιο Κορντοφάν, η οποία μεταδόθηκε
από την τηλεόραση.

Το Νότιο Σουδάν ψήφισε τον Ιανουάριο υπέρ της απόσχισής του από το βορρά, βάζοντας έτσι τέλος σε δεκαετίες εμφυλίου πολέμου. Ο Μπασίρ έχει δηλώσει πως θα είναι ο πρώτος που θα αναγνωρίσει το νέο κράτος.

Το σχέδιο συντάγματος του Νότιου Σουδάν αναφέρει την Αμπιέι ως τμήμα της επικράτειας της χώρας.

Οι κάτοικοι της επαρχίας Αμπιέι επρόκειτο να ψηφίσουν σ' ένα άλλο δημοψήφισμα, που θα πραγματοποιούνταν ταυτοχρόνως τον Ιανουάριο, για το αν θα ενταχθούν στο βορρά ή στο νότο, όμως διενέξεις ανάμεσα στο βορρά και στο νότο για το ποιοι θα πρέπει να ψηφίσουν δεν επέτρεψαν τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας και οι συνομιλίες για το καθεστώς της επαρχίας παραμένουν στάσιμες.

Αναλυτές φοβούνται ότι η διένεξη για την Αμπιέι μπορεί να πυροδοτήσει εκ νέου τη σύγκρουση βορρά-νότου αν δεν επιλυθεί, καθώς αμφότερες οι πλευρές έχουν συγκεντρώσει στρατεύματα και βαρέα όπλα στην υπανάπτυκτη αυτή περιοχή, σύμφωνα με δορυφορικές φωτογραφίες των Ηνωμένων Εθνών.
Keywords
Τυχαία Θέματα