Νόμιμος ο ESM και απο το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας

Αύριο, όπως έχει προγραμματιστεί, θα ανακοινωθεί η πολυαναμενόμενη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας σχετικά με τη νομιμότητα του μόνιμου μηχανισμού διάσωσης ESM, παρά τη νέα προσφυγή που κατέθεσε Γερμανός βουλευτής, η οποία απορρίφθηκε.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, αυτό ανακοίνωσε το γερμανικό δικαστήριο, το οποίο θα αποφανθεί για τον
ESM την Τετάρτη.

Ο Π. Γκαουβάιλερ υποστήριξε ότι με την πρόσφατη απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ για την απεριόριστη αγορά ομολόγων υπερχρεωμένων κρατών, αλλάζει ο χαρακτήρας των μέτρων διάσωσης. «Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο, όπως και η γερμανική βουλή, έχουν αιφνιδιαστεί από την απόφαση της ΕΚΤ (…)», εκτιμά ο βουλευτής σε σημερινή συνέντευξή του προς την Passauer Neue Presse.

Τα νέα αυτά δεδομένα, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη από τους δικαστές. Στόχος της νέας επείγουσας προσφυγής ήταν να καθυστερήσει η έκδοση της αυριανής απόφασης του δικαστηρίου για τη συνταγματικότητα του ESM.

Αντιδράσεις
Στο πλευρό του Π. Γκαουβάιλερ τάχθηκε ο Γ.Γ. της CSU Αλεξάντερ Ντόμπριντ. Σε συνέντευξή του προς την Augsburger Allgemeine επικρίνει εκ νέου την απόφαση της ΕΚΤ χαρακτηρίζοντάς της «λάθος και άκρως επικίνδυνη». Η στάση του Α. Ντόμπριντ επικρίθηκε έντονα από τον Γ.Γ. των Χριστιανοδημοκρατών Χέρμαν Γκρέχε, ο οποίος τόνισε ότι «ο καθένας θα πρέπει να ζυγίζει τα λόγια του».

Η κυβέρνηση της Α. Μέρκελ πάντως εμφανίζεται αισιόδοξη, αν όχι βέβαιη, ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο θα δώσει το πράσινο φως. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνεχίζει να είναι πεπεισμένη για τη συνταγματικότητα του ESM», είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Ζάιμπερτ.
Keywords
Τυχαία Θέματα