Νέος "αρμαγεδδώνας" στους μισθούς!

Το σύνολο του µισθολογικού καθεστώτος του ιδιωτικού τοµέα τίθεται εν αµφιβόλω, κατόπιν απαίτησης της τρόικας, ενώ «ανοιχτό» είναι και το ενδεχόµενο κατάργησης τόσο των κατώτατων αµοιβών όσο και του 13ου και του 14ου µισθού. Η τρόικα µε τελεσιγραφικό τρόπο ζητεί από τους κοινωνικούς εταίρους να συµφωνήσουν στη µείωση των ελαχίστων αµοιβών, στην κατάργηση του 13ου και του 14ου µισθού στον ιδιωτικό τοµέα και στο «πάγωµα» των ωριµάνσεων. ∆ιαφορετικά καλεί την κυβέρνηση να νοµοθετήσει, κατά το προηγούµενο της περιόδου 1985-1987. Οι
περικοπές στους µισθούς των κλαδικών συµβάσεων και όχι στις κατώτατες αµοιβές αποτελούν την εναλλακτική λύση για τη συµφωνία µεταξύ των κοινωνικών εταίρων και την αποφυγή της Πράξης Νοµοθετικού Περιεχοµένου. Τα «αγκάθια» στα οποίαπροσκρούει η λύση αυτή είναι η αύξηση που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύµβαση Εργασίας για τον Ιούλιο του 2012, ύψους 2,5%, όπως και η εµµονή της τρόικας για περικοπές στον 13ο και στον 14ο µισθό.

Οι περικοπές στους µισθούς των κλαδικών συµβάσεων και όχι στις κατώτατες αµοιβές αποτελούν την εναλλακτική λύση για τη συµφωνία µεταξύ των κοινωνικών εταίρων και την αποφυγή της Πράξης Νοµοθετικού Περιεχοµένου, την οποία απεύχονται τόσο οι εργοδότες και οι εργαζόµενοι όσο και η κυβέρνηση. Τα «αγκάθια» στα οποία προσκρούει η λύση αυτή είναι η αύξηση που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύµβαση Εργασίας για τον Ιούλιο του 2012, ύψους 2,5%, όπως και η εµµονή της τρόικας για περικοπές στον 13ο και στον 14ο µισθό.

Στη συνάντηση της ερχόµενης Τετάρτης µεταξύ της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών φορέων οι δύο πλευρές καλούνται να αναζητήσουν λύσεις οι οποίες αφενός δεν θα θίγουν τη σύµβαση και αφετέρου θα επιτυγχάνουν το «ισοδύναµο αποτέλεσµα» µε τα µέτρα που ζητεί η τρόικα.

Στο τραπέζι βρίσκονται µέτρα όπως το πάγωµα των κατώτατων µισθών και των ωριµάνσεων για µία τριετία, οι περικοπές του 13ου και του 14ου µισθού και η µείωση του µισθολογικού κόστους του ιδιωτικού τοµέα. Πέραν τούτων η τρόικα έχει θέσει θέµα µείωσης των κατώτατων ορίων των αµοιβών, κάτι που δεν φαίνεται να υιοθετείται, καθώς διαφωνούν όλες οι πλευρές, τόσο των εργοδοτών όσο και των εργαζοµένων. Οι όποιες παρεµβάσεις επικεντρώνονται σε περικοπές που θα αφορούν όσους αµείβονται µε κλαδικές ή επιχειρησιακές συµβάσεις.

Ευχή όλων είναι να βρεθεί λύση κοινής αποδοχής µεταξύ των δύο µερών, προκειµένου να αποφύγει η κυβέρνηση τη «δύσκολη οδό» της νοµοθέτησης για την ανατροπή της σύµβασης. Ταυτοχρόνως οι κοινωνικού εταίροι «ισορροπούν σε τεντωµένο σκοινί», αφού η ΓΣΕΕ δεν δέχεται οποιαδήποτε αλλαγή στην εθνική γενική συλλογική σύµβαση εργασίας και συζητεί ζητήµατα πέραν αυτής. Σηµειωτέον ότι «εντός της σύµβασης» είναι και το θέµα του 13ου και του 14ου µισθού, το οποίο µετ’ επιτάσεως θέτει η τρόικα.

«Οχι απειλές»

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Ι. Παναγόπουλος – τις προηγούµενες ηµέρες - ζήτησε να αρθεί η οποιαδήποτε «απειλή νοµοθετικής παρέµβασης» στα θέµατα της σύµβασης και κατηγόρησε την κυβ
Keywords
Τυχαία Θέματα