Μεγάλη δασική πυρκαγιά στο Μπάνσκο στη Βουλγαρία

Ύστερα από τριήμερη σκληρή προσπάθεια περίπου 400 πυροσβεστών, δασονόμων και εθελοντών, τέθηκε σήμερα υπό έλεγχο μεγάλη δασική πυρκαγιά στην περιοχή του χιονοδρομικού κέντρου στο Μπάνσκο της Βουλγαρίας.

Όπως δήλωσε στα βουλγαρικά ΜΜΕ ο αξιωματούχος της περιφερειακής διοίκησης Μπλαγκόεφγραντ, Κονσταντίν Τάσκοφ, η κατάσβεση και των τελευταίων εστιών, που αναζωπυρώνονται σε ορισμένα σημεία, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το βράδυ.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο Βούλγαρο αξιωματούχο, δεν έχει ολοκληρωθεί
ακόμα η έρευνα για τις αιτίες που προκάλεσαν τη μεγάλη φωτιά στην περιοχή του Μπάνσκο. Την επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς παρεμπόδιζαν σοβαρά οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή, αλλά και σε όλη τη Βουλγαρία, τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

"Δεν αποκλείεται να πρόκειται για εμπρησμό", μεταδίδουν ηλεκτρονικά μέσα της Βουλγαρίας, επικαλούμενα μαρτυρίες κατοίκων του Μπάνσκο.

Το τηλεοπτικό κανάλι TV 7 σκοπεύει να ξεκινήσει δημοσιογραφική έρευνα για ενδεχόμενο σχέδιο με στόχο τον "καθαρισμό εκτάσεων", ώστε να δημιουργηθούν νέες πίστες στο δημοφιλές χιονοδρομικό κέντρο της νοτιοδυτικής Βουλγαρίας (το οποίο επισκέπτονται κάθε χειμώνα και πολλοί κάτοικοι της Βόρειας Ελλάδας).

Σε ρεπορτάζ που προβλήθηκε στα κεντρικά δελτία ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού αναφέρθηκε ότι τώρα το υπουργείο Περιβάλλοντος της Βουλγαρίας αρνείται να εκδώσει άδειες οικοδόμησης σε εκτάσεις με πευκοδάση στο βουνό Πίριν. Η πυρκαγιά κατέστρεψε έκταση 2.000 στρεμμάτων στη συγκεκριμένη περιοχή.
Keywords
Τυχαία Θέματα