Ναι σε 120 με 130 δισεκατομμύρια ευρώ, στην ανάπτυξη.

Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε χθες ότι στηρίζει το αίτημα που έχουν διατυπώσει Ευρωπαίοι ηγέτες για τη δημιουργία ενός Συμφώνου Ανάπτυξης και ότι για τον σκοπό αυτό θα διατεθούν κονδύλια ίσα με το 1% του ΑΕΠ της ευρωζώνης δηλαδή 120 με 130 δισεκατομμύρια ευρώ, στην ανάπτυξη.

«Το Σύμφωνο Ανάπτυξης θα είναι μια θετική εξέλιξη», δήλωσε η Μέρκελ
έπειτα από συνάντηση που είχε στη Ρώμη με τους ομολόγους της τής Ιταλίας και της Ισπανίας Μάριο Μόντι και Μαριάνο Ραχόι και με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, σημειώνοντας ότι η ευρωπαϊκή ηγεσία «κάνει τα πάντα για να στηρίξει το ευρώ».

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το πέρας των επαφών που είχε με τους ομολόγους της τής Ιταλίας και της Ισπανίας Μάριο Μόντι και Μαριάνο Ραχόι και με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, η Μέρκελ πρόσθεσε πάντως ότι «οι Γερμανοί φορολογούμενοι απαιτούν εγγυήσεις για τον τρόπο που θα αξιοποιηθεί η βοήθεια». Η καγκελάριος είπε επίσης ότι «η ΕΕ διαθέτει κανόνες αλλά δεν τους εφαρμόζει» και ότι «η ΕΕ χρειάζεται περισσότερη εποπτεία και περισσότερους ελέγχους».

Η γερμανίδα καγκελάριος μίλησε για την ανάγκη προώθησης της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και για την ανάγκη να εργαστούν οι ευρωπαίοι ηγέτες «για μια πιο στενή πολιτική ένωση».

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε στις 17.00 (ώρα Ελλάδας) και είχε στόχο την εξεύρεση κοινού εδάφους, προκειμένου να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στην Eυρωζώνη, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της EE την επόμενη εβδομάδα. Η συνάντηση διεξάγεται στον απόηχο της δραματικής προειδοποίησης του Μάριο Μόντι ότι υπάρχει περιθώριο μιας εβδομάδας, προκειμένου να σωθεί η Ευρωζώνη.

Η μίνι Σύνοδος Ιταλίας, Ισπανίας, Γαλλίας και Γερμανίας στη Ρώμη που είχε ως στόχο να υπάρξει συγκερασμός των θέσεων Μέρκελ-Ολάντ, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της EE την επόμενη εβδομάδα, διήρκεσε μια ώρα και χαρακτηρίσθηκε ως παραγωγική από τον ιταλό πρωθυπουργός Μάριο Μόντι. Ο ίδιος τόνισε τηνανάγκη να ενισχυθούν οι πολιτικές ανάπτυξης στην Ευρώπη.

«Χρήσιμη» χαρακτήρισε τη συνάντηση ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος έλαβε στη συνέχεια το λόγο.

«Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλους τους μηχανισμούς που έχουμε στη διάθεσή μας, ώστε να σταματήσει η επίθεση των αγορών», επισήμανε.

Εξίσου χρήσιμη χαρακτήρισε τη συνάντηση η Ανγκελα Μέρκελ. «Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπερασπιστούμε το κοινό μας νόμισμα» είπε η καγκελάριος.

«Τώρα πρέπει να κινητοποιήσουμε τις προσπάθειές μας για την ανάπτυξη» τόνισε.

Παραγωγική χαρακτήρισε τη συνάντηση και ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι. «Συμφωνήσαμε όλοι στην ανάγκη να ελέγξουμε τα ελλείμματά μας, να εργαστούμε για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό των χωρών μας, αλλά και σε επίπεδο ΕΕ» τόνισε χαρακτηριστικά ενώ δήλωσε ότι «το ευρώ είναι πλέον άτρωτο» και πρόσθεσε ότι η επιτευχθείσα συμφωνία ήταν μια «συμφωνία για τον περιορισμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων» αλλά ταυτόχρονα και «μια συμφωνία για μ
Keywords
Τυχαία Θέματα