Μουσικό αφιέρωμα στον Μ. Ρασούλη

Μπορεί ο Μανώλης Ρασούλης να μην βρισκόταν χθες το βράδυ στο ασφυκτικά γεμάτο βιβλιοπωλείο Ιανός, στο μουσικό αφιέρωμα που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του, η παρουσία του όμως ήταν διάχυτη στον χώρο μέσω των τραγουδιών του, που ακούστηκαν και που όλοι τόσο αγάπησαν. Ο ίδιος είχε κλείσει την χθεσινή ημερομηνία για να μιλήσει για τα βιβλία και τα τραγούδια του, δυστυχώς όμως η οριστική του απώλεια ανέτρεψε τα σχέδια του.

Αφού λοιπόν εκείνος δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει την εκδήλωση
αυτή, την διοργάνωσαν όλοι οι φίλοι του και τα πρόσωπα που βρέθηκαν στην μεγάλη καλλιτεχνική του πορεία. Όλοι όσοι τον τίμησαν με την παρουσία τους και την συμμετοχή τους -απλός κόσμος, καλλιτέχνες και άνθρωποι από τον χώρο της πολιτικής και της δημοσιογραφίας- ήταν ιδιαίτερα συγκινημένοι. «Κάποιοι άνθρωποι με τον τρόπο τους, τον λόγο τους, τους στίχους τους, με τα τραγούδια και τα ποιήματα τους, κάνουν πιο όμορφη τη ζωή μας. Είναι οι άνθρωποι που έφεραν το επέκεινα στην καθημερινή μας ζωή. Αυτός ο άνθρωπος ήταν και ο Μανώλης Ρασούλης », είπε ο Διευθυντής του βιβλιοπωλείου Ιανός, Βασίλης Χατζηιακώβου.

Ο εκδότης και δημοσιογράφος Γιώργος Κοντογιάννης στην ομιλία του για τον Μανώλη Ρασούλη, αναφέρθηκε στο πολύπλευρο ταλέντο του δημιουργού και τόνισε: «Το καλλιτεχνικό του έργο είχε ανατρεπτικό χαρακτήρα, είχε όμως ουσία και περιεχόμενο και η επαναστατικότητα του βρήκε το ακροατήριό της. Ο Ρασούλης ήταν ένας ανατροπέας και έδωσε μια αυθεντική διέξοδο στο λαϊκό τραγούδι. Τα τραγούδια του ήταν γεμάτα χιούμορ και ταυτόχρονα πολύ τρυφερότητα». Συνεχίζοντας ο Γιώργος Κοντογιάννης μίλησε για τον άνθρωπο Ρασούλη: Ο Μανώλης ήταν ένα ανήσυχο πνεύμα, ένας ενεργός πολίτης, ένας μαχητής και πάντα αντιμετώπιζε το ελληνικό τραγούδι ως πολιτικό ζήτημα, ενώ πάντα αγωνιζόταν με πολιτικούς όρους.» Ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, αναφέρθηκε στην γνωριμία του με τον μουσικοσυνθέτη και την πολυετή φιλία τους: «Ο Μανώλης είναι εδώ απόψε, γιατί αυτοί που φεύγουν είναι παρόντες από την ώρα που τους θυμόμαστε».
Ο Ομότιμος Καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Γραμματικάκης, μίλησε για τη ζωντάνια, την εγρήγορση, την ανατροπή, το κέφι αλλά και την προφητεία του Μανώλη Ρασούλη για την οικονομική κρίση και την κρίση των αξιών.

Η στιχουργός Βάσω Αλαγιάννη και αγαπημένη φίλη του Μανώλη Ρασούλη αναφέρθηκε στην πολύ δημιουργική στιχουργικά περίοδο, που συνεργάστηκε με τον μουσικοσυνθέτη, το σεβασμό και την βαθιά αγάπη που έτρεφαν ο ένας για τον άλλο. «Σήμερα τιμούμε το πνεύμα του και τα τραγούδια του γιατί ο Μανώλης Ρασούλης ποίησε πνεύμα και συνείδηση.» Με τις φωνές πολλοί καλλιτέχνες όπως ο Ορφέας Περίδης, ο Γιώργος Μαργαρίτης, ο Λάμπρος Καρελάς, η Λιζέτα Καλημέρη, ο Πέτρος Βαγιόπουλος, ο Δημήτρης Κοντογιάννης, χάρισαν μια μοναδική μουσική βραδιά, αποκλειστικά αφιερωμένη στον αείμνηστο Μανώλη Ρασούλη.
Keywords
Τυχαία Θέματα