«Μεταμόρφωση» του κράτους

Μετά τη σημερινή εισήγηση του υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, στο υπουργικό συμβούλιο, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι το υπουργείο θα κινηθεί σε δύο βασικούς άξονες, πέρα από τις επιμέρους μεταρρυθμίσεις και βελτιώσεις, προκειμένου να «μεταμορφώσει» το ελληνικό κράτος σε μία μηχανή, που δεν θα αποτελεί βάρος, ταλαιπωρία, εμπόδιο και κατασπατάληση πόρων για τους πολίτες.

Επίκεντρο των προσπαθειών για ένα αναγεννημένο κράτος, που θα λειτουργεί με ευρυθμία, δίχως στεγανά, που να μην επιτρέπει την ανάπτυξη μεγάλων
νησίδων διαφθοράς και κακοδιοίκησης, θα είναι το έμψυχο δυναμικό, οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών και οι συνεργάτες του θα πρέπει να υπερβάλουν εαυτούς, να επιδείξουν ακόμη μεγαλύτερη πολιτική βούληση και να αγνοήσουν το λεγόμενο «πολιτικό κόστος», δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας, του μνημονίου, αλλά και των στερεότυπων, που κυριαρχούν μέσα στα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας, αλλά και σε ορισμένα υψηλά κλιμάκια των συνδικαλιστών για το δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Η νέα πραγματικότητα, όπως διαμορφώθηκε με το πέρασμα από την επίπλαστη ευδαιμονία στο «χείλος του γκρεμού», απαιτεί την εκ βάθρων ανασύσταση του δημόσιου τομέα, όπως αναγνωρίζει και ο υπουργός Εσωτερικών.

Έτσι, οι δύο πυλώνες στους οποίους θα στηριχθεί η νέα δημόσια διοίκηση είναι η εξαγγελθείσα, πριν λίγες ημέρες από τον πρωθυπουργό, μετατροπή των δημόσιων υπαλλήλων σε υπαλλήλους του κράτους, με το σπάσιμο των στεγανών κάθε υπουργείου, καθώς και η αξιολόγηση του προσωπικού, που αλλάζει ριζικά, όπως τόνισε σήμερα κ. Ραγκούσης.

Μπορεί τα μέσα ενημέρωσης να στάθηκαν περισσότερο στην αναφορά του υπουργού περί υπαλλήλων, που δεν είναι ικανοί να βρίσκονται στο δημόσιο («…δεν πρέπει να συνεχίσουν να επιβαρύνουν τον Έλληνα φορολογούμενο»), σε συνδυασμό με την έλευση αυτές τις μέρες της τρόικας στην Ελλάδα, αλλά η ουσία των δηλώσεων του υπουργού εντοπίζεται στην επισήμανσή του ότι «αυτό, που τελικά έρχεται, δεν είναι οι απολύσεις, αυτό που έρχεται είναι η αξιολόγηση».

Ο κ. Ραγκούσης ομολογώντας αυτό που πιστεύει και η πλειονότητα της κοινής γνώμης, τονίζει ότι «εάν γνωρίζουν οι εργαζόμενοι ότι θα αξιολογηθούν, τότε στη συντριπτική τους πλειοψηφία θα αξιολογηθούν θετικά, διότι θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους». 'Αλλωστε, όπως αναγνωρίζει και ο ίδιος, «ένα από τα μεγάλα προβλήματα του ελληνικού κράτους είναι ότι δεν υπάρχει ένα σύστημα αξιολόγησης εδώ και πολλά χρόνια, άρα κανείς δεν φροντίζει ή δεν έχει κάποιο κίνητρο να αποδίδει όλο και καλύτερα».

Έτσι, όπως πιστεύουν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εσωτερικών, μετά το κόψιμο της αγκύλωσης περί υπαλλήλων φορέων, ή υπουργείων, και τη μετάβαση στον υπάλληλο του κράτους, σε συνδυασμό με την εφαρμογή του νέου ενιαίου μισθολογίου, εντός των επόμενων μηνών, που θα δώσει στη διοίκηση τη δυνατότητα της καλύτερης στελέχωσής της, πρέπει να έρθει και το τέλος του κράτους - «λάφυρο στο κόμμα», «το έπαθλο» στο κόμμα που πλειοψ
Keywords
Τυχαία Θέματα