Δασκαλόπουλος: Να δοθεί έμφαση σε αυτά που μας ενώνουν

"Συναίνεση" μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης προτείνει ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, με το χαιρετισμό που απέστειλε στο 12ο συνέδριο της Συνομοσπονδίας των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων που ξεκίνησε σήμερα, στην Αθήνα.
Η κρίση, τονίζει ο πρόεδρος του ΣΕΒ, "είναι μια απειλή που οφείλουμε ν' αντιμετωπίσουμε δίνοντας έμφαση σ' αυτά που μας ενώνουν
και όχι σ' αυτά που μας χωρίζουν, αναζητώντας τρόπους κοινής δράσης και όχι αιτίες σύγκρουσης. Η διχόνοια μεταξύ των δυνάμεων εργασίας δεν ωφελεί εν τέλει κανέναν. Αντίθετα, η κοινή στάση των κοινωνικών εταίρων στην Ελλάδα απέδωσε καρπούς που αποτελούσαν ανάχωμα στην κρίση. Μαζί αποτρέψαμε την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και έμπρακτα διαφυλάξαμε τη θεσμική κατάκτηση των συλλογικών συμβάσεων."

Ο κ. Δασκαλόπουλος σημείωσε ότι τα συμφέροντα εργοδοτών και εργαζομένων δεν ταυτίζονται ίσως, είναι όμως σε μεγάλο βαθμό κοινά. "'Αλλωστε, πρόσθεσε, τα σκληρά πλήγματα της κρίσης δεν κάνουν διακρίσεις. Τα λουκέτα και οι απολύσεις είναι όψεις του ίδιου νομίσματος. Κοινό μας συμφέρον είναι η διαφύλαξη των θέσεων εργασίας και της αξιοπρέπειας της δουλειάς μας, η αύξηση της απασχόλησης, η κοινωνική σταθερότητα, το χτίσιμο μιας δυναμικής οικονομίας με όρους βιώσιμης ανάπτυξης".

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι εμπειρίες και οι προτάσεις που θα ακουστούν από τους ευρωπαίους συνδικαλιστές "θα εμπλουτίσουν τη γνώση και θα γονιμοποιήσουν τη συνείδηση του ελληνικού συνδικαλιστικού κινήματος που καλείται και αυτό, όπως όλοι μας, να αντιμετωπίσει μια δομική κρίση".

Ο κ. Δασκαλόπουλος επισημαίνει, τέλος, ότι επιβάλλονται ανατροπές στερεοτύπων, προσαρμογή στόχων και δράσεων στις νέες συνθήκες καθώς "Ούτε η κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα έχει μέλλον, ούτε ο κρατικοδίαιτος συνδικαλισμός αντικείμενο".
Keywords
Τυχαία Θέματα