Σε «δεινή και αδιέξοδη κατάσταση» τα ΑΕΙ

Την πολιτική του υπουργείου Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων (ΥΠΔΒΜΘ) που έχει φέρει σε «δεινή και αδιέξοδη κατάσταση» μια σειρά από Τμήματα και Σχολές των ΑΕΙ με καλλιτεχνικά και αρχιτεκτονικά αντικείμενα, επικρίνει η Διοικούσα Επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διδακτικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) των ΑΕΙ, που συνεδρίασε πρόσφατα με αφορμή τις διαδικασίες εκλογών και εξελίξεων μελών ΔΕΠ
σε αυτές τις Σχολές.

Πιο συγκεκριμένα, στην απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής αναφέρεται ότι οι καθηγητές συζήτησαν διεξοδικά «τη δεινή και αδιέξοδη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει μια σειρά από Τμήματα και Σχολές των ΑΕΙ με καλλιτεχνικά γνωστικά αντικείμενα (Αρχιτεκτονικές, Καλών Τεχνών, κλπ.) εξαιτίας των συνεπειών, που έχει δημιουργήσει η επίμονη άρνηση του ΥΠΔΒΜΘ να παρατείνει και μετά τον Αύγουστο του 2010 την ισχύ των ΠΔ 123/1984 και ΠΔ 187/1996, προεδρικά διατάγματα που τους επέτρεψαν να λειτουργούν όλα αυτά τα χρόνια και μέχρι τώρα» και σημειώνουν πως εξαιτίας αυτού του χειρισμού του υπουργείου Παιδείας, «μεταξύ των άλλων, έχουν σταματήσει όλες οι εκλογές καλλιτεχνών-μελών ΔΕΠ».

Οι καθηγητές Πανεπιστημίων οι οποίοι μαζί με τους συναδέλφους τους στα ΤΕΙ προχωρούν σήμερα σε σειρά εκδηλώσεων για την ανάδειξη των προβλημάτων των ιδρυμάτων, ζητούν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου:

1. Να προχωρήσει σε πάγια νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική και γνώμονα την συνεχή αναβάθμιση των ακαδημαϊκών χαρακτηριστικών των αντιστοίχων Τμημάτων, με βάση την οποία τα καλλιτεχνικά γνωστικά αντικείμενα κρίνονται με απαραίτητο προσόν το δημοσιευμένο και αναγνωρισμένο κατά τον πάγιο τρόπο καλλιτεχνικό έργο, όπως για παράδειγμα οι εκθέσεις για τους εικαστικούς. Η ενδεχόμενη ύπαρξη διδακτορικού, θα πρέπει να συνυπολογίζεται, αλλά όχι ως προαπαιτούμενο προσόν.

2. Μέχρι την οριστική νομοθετική ρύθμιση, πρέπει να υπογραφεί άμεσα παράταση των δύο Προεδρικών Διαταγμάτων ΠΔ 123/84 και ΠΔ 187/96, αφού η όποια καθυστέρηση αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας.

3. Όσοι/ες είναι ήδη υποψήφιοι/ες και έχουν καταθέσει τα δικαιολογητικά τους με καταληκτικές ημερομηνίες μέχρι την 31η Αυγούστου 2010, να τους επιτραπεί να ολοκληρώσουν την εκλογή τους, εφόσον εμπίπτουν με το ΦΕΚ της προκήρυξής τους στην εξαίρεση του ΠΔ 123/84.
Keywords
Τυχαία Θέματα