Λίγο καλλύτερα...(απο τις αρχικές προθέσεις)

Ευνοϊκότερες ρυθμίσεις, σε σχέση με το προσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, συγκεκριμένα για τους νέους και για τα τρία πρώτα χρόνια άσκησης του επαγγέλματός τους, αλλά και για όσους εργάζονται σε έναν εργοδότη με μπλοκάκι, αύξηση του πολυτεκνικού επιδόματος, αλλά και υποχρεωτική αναγραφή στη φορολογική δήλωση όλων των εισοδημάτων ακόμη και των τόκων των καταθέσεων, θα προβλέπουν οι τελικές διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.

Οι νέες βελτιώσεις προέκυψαν έπειτα από τη χθεσινή σχεδόν πεντάωρη σύσκεψη της Διακομματικής Επιτροπής, στην οποία μετείχαν
οι εκπρόσωποι των κομμάτων της συγκυβέρνησης υπό τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, και με τη συμμετοχή του αρμόδιου επί των εσόδων υφυπουργού, Γ. Μαυραγάνη, καθώς και ανώτατων υπηρεσιακών παραγόντων, κατά τη διάρκεια της οποίας μπήκαν και οι τελευταίες «πινελιές» στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Εντός των προσεχών ημερών θα διευθετηθούν, πάντως, και ορισμένα δευτερεύοντα θέματα που έχουν μείνει ανοιχτά, ούτως ώστε το σχέδιο νόμου να έχει κατατεθεί στη Βουλή μέχρι την προσεχή Τρίτη και έτσι ο υπουργός Οικονομικών να μεταβεί στο Eurogroup της 13ης τρέχοντος με «λυμένα» τα χέρια, αφού η τρόικα έχει θέσει ως βασικό προαπαιτούμενο τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες η Διακομματική αποφάσισε τα εξής:

* Να αυξηθεί από τα 450 ευρώ στα 500 ευρώ το πολυτεκνικό επίδομα για κάθε παιδί μετά τα τρία.

* Ολα τα εισοδήματα να καταγράφονται από το 2013 στη φορολογική δήλωση, ακόμη και αυτά που ήδη έχουν φορολογηθεί, όπως οι τόκοι των καταθέσεων.

Οι αλλαγές που «κλείδωσαν»

Επειτα από τις έντονες πιέσεις των κυβερνητικών εταίρων το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υπαναχώρησε τελικά όσον αφορά στις αρχικές του θέσεις για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματικών.

Στο πλαίσιο αυτό οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που αμείβονται με μπλοκάκι σε έναν εργοδότη, από το 2013 δεν θα πληρώνουν το τέλος επιτηδεύματος, ενώ τα εισοδήματά τους θα φορολογηθούν με βάση την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων. Το φετινό, πάντως, τέλος των 500 ευρώ θα πρέπει να καταβληθεί κανονικά απ' όλους.

Το νέο σύστημα, πάντως, είχε προαναγγείλει νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος, μιλώντας στο Real FM, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι «αυτός που έχει μπλοκάκι σε έναν εργοδότη δεν θα φορολογηθεί ως επιχειρηματίας και ούτε και θα πληρώσει και το τέλος».

Από την άλλη πλευρά κατά τη χθεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε όπως και οι νέοι επαγγελματίες για τα τρία πρώτα χρόνια άσκησης του επαγγέλματός τους, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, να φορολογούνται για τα πρώτα 10.000 ευρώ με συντελεστή 13% και πέραν του εν λόγω ποσού η φορολόγηση να γίνεται με βάση την κλίμακα που θα ισχύσει για τους ελεύθερους επαγγελματίες, δηλαδή 26% έως τις 50.000 ευρώ εισόδημα και με συντελεστή 32% για τα εισοδήματα που ξεπερνούν τις 50.000 ευρώ.

Θα πρέπει
Keywords
Τυχαία Θέματα