"Λίφτινγκ" στο επιχειρείν

Ουσιαστικό "λίφτινγκ" του θεσμικού και λειτουργικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις χρειάζεται η Κύπρος για να βελτιώσει την παρουσία της στον παγκόσμιο επιχειρηματικό χάρτη. Αυτό υποστηρίζει ο Σύνδεσμος Προσέλκυσης Ξένων Επενδύσεων στην Κύπρο ( CIPA) με αφορμή τη δημοσίευση της έκθεσης Doing Business της Διεθνούς Τράπεζας.

Ο CIPA διοργάνωσε ημερίδα με τη συμμετοχή των εμπλεκομένων υπηρεσιών και επιχειρηματιών για να αναλύσει την έκθεση, που κατατάσσει την Κύπρο στη 15η θέση μεταξύ των 26 χωρών της ΕΕ (δεν συμπεριλαμβάνεται η Μάλτα) και 37η ανάμεσα σε 183 χώρες παγκοσμίως για το επιχειρηματικό της περιβάλλον.

Η βαθμολογία της Κύπρου είναι στα ίδια επίπεδα με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά τις φιλοδοξίες της Κύπρου να καταστεί ένα από τα ισχυρότερα χρηματοοικονομικά κέντρα της ΕΕ και προβληματίζει την εγχώρια επιχειρηματική κοινότητα που βλέπει να υπάρχει μεγάλη στασιμότητα σε θεσμικά και λειτουργικά ζητήματα.

Το Doing Business Report της Διεθνούς Τράπεζας αξιολογεί τις χώρες στη βάση εννέα παραγόντων, με επιμέρους βαθμολογίες για τον καθένα.

Στην εκτέλεση εμπορικών συμβολαίων, για παράδειγμα, η Κύπρος είναι μια από τις χειρότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού χρειάζονται 735 μέρες για να διαπεραιωθεί μια διαφορά μέσω των δικαστηρίων της. Το ένα έκτο του ποσού που επιδικάζεται καταλήγει σε δικηγόρους και στα δικαστήρια.

Άλλο παράδειγμα είναι η προστασία των μετόχων, όπου η Κύπρος έχει την 93η θέση παγκοσμίως, γιατί ο νόμος δίνει υπερεξουσίες σε διευθύνοντες συμβούλους δημοσίων εταιρειών.

Ο CIPA προτείνει θεσμικές και λειτουργικές αλλαγές για να καταστεί το επιχειρηματικό περιβάλλον πιο ανταγωνιστικό.

Σε θεσμικό επίπεδο προτείνονται αλλαγές στις νομοθεσίες για να επιτρέπουν την άμεση και λεπτομερή πρόσβαση σε όλες τις εταιρικές πληροφορίες σε όλους του μικρομετόχους. Ο κρατικός φορέας προσέλκυσης επενδύσεων προτείνει επίσης απλοποίηση της νομικής διαδικασίας για αγωγή εναντίον των διευθυνόντων συμβούλων από μικρομετόχους για επιζήμιες συναλλαγές

Σε ένα άλλο ζήτημα, στο κλείσιμο εταιρειών, προτείνονται καινοτόμα νομοθετικά μέτρα που θα αναγκάζουν τις εταιρείες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα να υποβάλουν επίσημα σχέδιο ανάκαμψης για αποφυγή εκκαθάρισης (κάτι σαν το Αμερικανικό Chapter 11).

Στο θέμα αυτό προτείνεται επίσης τροποποίηση της νομοθεσίας που θα ενθαρρύνει εξωδικαστικό διακανονισμό μεταξύ των υπό εκκαθάριση εταιρειών με τους πιστωτές τους.

Σε επίπεδο λειτουργικών αλλαγών, οι προτάσεις του CIPA εστιάζονται στην ανάγκη ψηφιοποίησης των διαδικασιών καταχώρησης αιτήσεων και δημοσίων εγγράφων, έτσι ώστε να περιοριστεί ο χρόνος που αναλώνουν οι επιχειρήσεις στις διάφορες κρατικές υπηρεσίες.

Ορισμένες από τις υπηρεσίες που χρειάζονται ψηφιοποίηση είναι αυτές που έχουν σχέση με το κτηματολόγιο, τον έφορο εταιρειών, το φόρο εισοδήματος, τον ΦΠΑ, την πολεοδομία, κτλ.
Keywords
Τυχαία Θέματα