"Κυνηγούν" αναποφάσιστους ψηφοφόρους

Τέσσερις μόνο ημέρες απέμειναν μέχρι το τέλος της προεκλογικής εκστρατείας για τις βουλευτικές εκλογές και τα κόμματα έχουν επιδοθεί σε κυνήγι για τους αναποφάσιστους και αποστασιοποιημένους πολιτικά ψηφοφόρους, που δηλώνουν είτε ότι δεν θα προσέλθουν στις κάλπες την ερχόμενη Κυριακή, είτε ότι δεν έχουν αποφασίσει ακόμη ποιο κόμμα θα υποστηρίξουν.
Το συνολικό ποσοστό των ψηφοφόρων που ανήκουν στις δύο αυτές κατηγορίες ξεπερνά το 17% και είναι αρκετό να προκαλέσει ανατροπές στις δημοσκοπήσεις.

Τα δύο μεγάλα κόμματα Δημοκρατικός Συναγερμός και ΑΚΕΛ, παρουσιάζονται να έχουν συσπειρώσει το μεγαλύτερο ποσοστό των οπαδών τους ξεπερνώντας το 85%, ενώ η συσπείρωση των μικρότερων κομμάτων κυμαίνεται μεταξύ 50% και 60%.

Πέρα από την προσπάθεια αύξησης των κομματικών συσπειρώσεων, με ομιλίες που απευθύνονται στον «κομματικό πατριωτισμό» των ψηφοφόρων, τα κόμματα έχουν επιδοθεί σε αγώνα να πείσουν τους πολιτικά αποξενωμένους ψηφοφόρους που δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν, ότι είναι καθήκον τους να προσέλθουν στις κάλπες για να κάνουν την αλλαγή.

Το ποσοστό αυτών που δήλωσαν ότι δεν θα ψηφίσουν για κανένα λόγο, φτάνει το 7,5%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος το 10%.

Για πρώτη φορά σε εκλογές στην Κύπρο παρουσιάζεται τόσο μεγάλο ποσοστό αποξενωμένων από τα κόμματα ψηφοφόρων, που αντανακλάται στο γεγονός ότι οι μισοί περίπου από τους νέους ψηφοφόρους δεν μπήκαν καν στον κόπο να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους και να εξασφαλίσουν εκλογικό βιβλιάριο.

Στο μεταξύ, ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, Δημήτρης Δημητρίου, δήλωσε ότι οι προετοιμασίες για τις εκλογές προχωρούν ομαλά και χωρίς οποιαδήποτε προβλήματα.

Σε συνέντευξη του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι στις πλείστες επαρχίες υπάρχουν δέκα συνδυασμοί, δηλαδή εκτός των έξι κοινοβουλευτικών κομμάτων υπάρχουν άλλοι τέσσερις συνδυασμοί.



Οι συνδυασμοί αυτοί, καθώς και μερικοί ανεξάρτητοι, αναμένεται να εξασφαλίσουν ποσοστό που μόλις θα ξεπερνά το 1%.



Όπως ανέφερε ο κ. Δημητρίου, οι ψηφοφόροι ανέρχονται σε 531.000, δηλαδή 32.000 περισσότεροι σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές του 2006.



Δεκαεπτά συνολικά εκλογικά κέντρα θα λειτουργήσουν στο εξωτερικό. Ο αριθμός των ψηφοφόρων στα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού ανέρχεται στις 9.311. Στην Αθήνα ο αριθμός τους ανέρχεται στις 2.978, στην Θεσσαλονίκη στις 2.662, στην Πάτρα στους 548, στο Λονδίνο στις 2.243 και στο Μάντσεστερ στους 880.



Η δαπάνη των Βουλευτικών Εκλογών 2011 ανέρχεται στα 5.5 εκ. ευρώ. Ο κ. Δημητρίου εξέφρασε την ευχή να υπάρξει χαμηλή αποχή στις εκλογές.Το 2006 η αποχή ήταν στο 11%.
Keywords
Τυχαία Θέματα