Κουβέλης: Προώθηση επενδύσεων στις γειτονικές χώρες

Οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να αποτελέσουν εφαλτήριο για την περαιτέρω προώθηση ελληνικών επενδύσεων στις γειτονικές μας χώρες, όπως ανέφερε από το βήμα του Ελληνοσερβικού φόρουμ ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Σπ. Κουβέλης, σημειώνοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν το 16% της σέρβικης αγοράς και σε καταθετικό επίπεδο η διείσδυση τους πλησιάζει το 25%.

Ο κ. Κουβέλης διέψευσε τις ΅'ΑΚασσάνδρες'Α'Α που σπείρουν φήμες για τη βιωσιμότητα
ελληνικών τραπεζών και επιχειρήσεων, αναφέροντας στην ομιλία του κατά την ημερίδα, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας με θέμα ΅'Αεπιχειρηματικές δυνατότητες στη Σερβία'Α'Α, ότι το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν οι φωνές που αρέσκονται να διαδίδουν φήμες ανασφάλειας και ανησυχίας ότι οι ελληνικές τράπεζες και οι ελληνικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας. ΅'ΑΔηλώνω ότι οι ελληνικές τράπεζες και επιχειρήσεις επεκτείνονται και είναι εκεί για να μείνουν και να αυξήσουν τον όγκο συνεργασιών τους'Α'Α, τόνισε ο κ. Κουβέλης.

Ανέφερε επίσης ότι στόχος είναι ο πενταπλασιασμός της εμπορικής συνεργασίας των δύο χωρών και γνωστοποίησε ότι στις 24-25 Οκτωβρίου 2011 θα πραγματοποιηθεί αποστολή στο Βελιγράδι, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος ΅'ΑGo international'Α'Α.

Τόνισε δε ότι στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας η Ελλάδα είναι υποστηρικτής και αναφέρθηκε στη σημασία της κατασκευής του οδικού άξονα 10 .

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Σερβίας κ. Ντέλιτς σημείωσε στην ομιλία του ότι εφέτος θα επισκεφθούν τη χώρα μας 1 εκατομμύριο Σέρβοι τουρίστες που είναι αριθμός ρεκόρ (πέρυσι ο αριθμός των σέρβων τουριστών ήταν 700.000) και η εξέλιξη αυτή θα κατατάξει τη Σερβία εμταξύ των τριών πρώτων χωρών στον αριθμό τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας, σημείωσε δε ότι οι δύο πλευρές είναι σε καλό δρόμο για την άρση των αντικινήτρων που υπάρχουν στον τομέα της επιχειρηματικής ανάπτυξης και συνεργασίας και τόνισε και αυτός από την πλευρά του τη σημασία που δίνει η χώρα του στην εξασφάλιση όσο το δυνατόν περισσότερων κονδυλίων στη επένδυση αυτή, μέσω των διευρωπαϊκών δικτύων.

Γνωστοποίησε ότι στην κατασκευή του οδικού άξονα θα συμμετάσχει σε σύμπραξη μια ελληνική κατασκευαστική εταιρεία και σημείωσε ότι οι επενδύσεις που σχεδιάζει η χώρα στον τομέα των υποδομών και της ενέργειας (ΑΠΕ) αποτελούν ευκαιρίες για τις ελληνικές εταιρείες.

΅'ΑΘέλουμε ελληνικά προϊόντα και όχι μόνο φρούτα και φέτα'Α'Α, είπε ο κ. Ντέλιτς, προσθέτοντας ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα στην επέκταση και διεύρυνση των συναλλαγών που θα ξεπεραστούν όμως, καθώς έχει δημιουργηθεί η ατζέντα προτεραιοτήτων από κοινού με το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας και εργάζονται και οι δύο πλευρές στην εξάλειψη των προβλημάτων αυτών.

Ως σκέψεις για περαιτέρω αναζήτηση από τους έλληνες επιχειρηματίες, ο κ. Ντέλιτς σημείωσε ότι Γάλλοι, Γερμανοί και Ιταλοί έχουν εκμεταλλευτεί τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η Σερβία και δεν δίνει η ΕΕ,
Keywords
Τυχαία Θέματα