Κλίμα έντασης,διαφωνιών και διακοπών στο Eurogroup

Σε τεταμένο κλίμα συνεχίζεται η συνεδρίαση του Eurogroup έπειτα από συνεχείς διακοπές και κατ΄ιδίαν συζητήσεις. Νωρίτερα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswire ανακοίνωσε την προσωρινή διακοπή της συνεδρίασης. Αιτία της διακοπής ήταν η διαφωνία Ευρωζώνης – ΔΝΤ για τη διάρκεια χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος αλλά και για το πως θα μειωθεί σε βιώσιμα επίπεδα το χρέος.
«Υπάρχει μια σημαντική διαφορά για το πόσο καιρό
θα πρέπει να χρηματοδοτείται η Ελλάδα. Η συνάντηση διακόπηκε και οι συμμετέχοντες πραγματοποιούν ιδιωτικές συνομιλίες για να δουν πώς μπορεί αυτό να ξεπεραστεί», αναφέρεται στο ρεπορτάζ στο Dow Jones Newswire..

Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης έχουν δηλώσει ότι είναι πρόθυμοι να αντιμετωπίσουν το θέμα του κενού των 15 δισ. ευρώ στη χρηματοδότηση της χώρας μέχρι το 2014, αλλά θέλουν να καθυστερήσουν για το μέλλον την απόφαση για το πώς θα καλυφθούν τα επιπλέον 17,6 δισ. ευρώ που θα χρειαστεί η Ελλάδα την περίοδο 2014-2016.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται «το ΔΝΤ θέλει ένα πρόγραμμα μέχρι το 2016 εδώ και τώρα», δήλωσε άλλος αξιωματούχος.

Διαφωνία και για το χρέος

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης επιδιώκουν να μειώσουν το ελληνικό χρέος στο 120% του ΑΕΠ ως το 2020, υπαναχωρώντας από την σκέψη των τελευταίων ημερών –που είχε ακουστεί και στο προηγούμενο Eurogroup– για παράταση της προθεσμίας επίτευξης του στόχου ως το 2022, αναφέρει στο Reuters αξιωματούχος της ΕΕ.

Όπως προσθέτει, οι υπουργοί συζητούν τις λεπτομέρειες των μέτρων που θα απαιτούνται για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Το ελληνικό χρέος προβλέπεται να ανέλθει στο 190% του ΑΕΠ το 2013 καθώς η οικονομία διάγει τον έκτο χρόνο ύφεσης, βάζοντας του απολιτικούς σε μια πολύ μεγάλη πρόκληση για το πώς θα το μειώσουν σε βιώσιμα επίπεδα.

Ένα από τα μέτρα που συζητούνται στο Eurogroup είναι η αναστολή για 10 χρόνια καταβολής τόκων για τα δάνεια που πήρε η Ελλάδα από τον μηχανισμό ευρωδιάσωσης.

Αυτό μεταφράζεται σε εξοικονόμηση 44 δισ. ευρώ για την Ελλάδα.

Ένα άλλο βήμα θα ήταν η επαναγορά ελληνικού χρέους 35-40 δισ. ευρώ, που διακρατεί ο ιδιωτικός τομέας πλην των τραπεζών, στο ένα τρίτο της αξίας του.

Τρίτο μέτρο που τίθεται στο τραπέζι των συνομιλιών είναι η μείωση του επιτοκίου στα 53 δισ. των διμερών δανείων από κράτη της ευρωζώνης στην Ελλάδα στο 0,25% από 1,5% που ισχύει σήμερα.

Η Γερμανία, ωστόσο, δεν συμφωνεί με μια δραστική περικοπή του επιτοκίου των δανείων και οι υπουργοί έκαναν διάλειμμα ώστε η τρόικα να προετοιμάσει νέες προτάσεις, ανέφερε άλλος αξιωματούχος της ΕΕ.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς έχει επικοινωνήσει με τους προέδρους του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις.
Keywords
Τυχαία Θέματα