Καθοριστική συνάντηση για το Κυπριακό

«Καθοριστική» για την περαιτέρω πορεία της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο Κυπριακό θεωρούν διπλωματικές πηγές στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, την επικείμενη κοινή συνάντηση του γενικού γραμματέα του διεθνούς οργανισμού, Μπαν Κι Μουν, με τον πρόεδρο της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 7 Ιουλίου, στη Γενεύη.

Κατά τη συνάντηση, ο επικεφαλής του ΟΗΕ αναμένεται να θέσει
το πλαίσιο των συζητήσεων, θα ζητήσει εντατικοποίησή τους και, όπως υποστηρίζεται, θα δρομολογήσει τη διεξαγωγή πολυμερούς διάσκεψης προς το τέλος της χρονιάς ή αρχές της επόμενης, στην οποία σκοπεύεται να συζητηθούν οι διεθνείς πτυχές του προβλήματος, αλλά και όλα τα θέματα στα οποία δεν θα υπάρξουν ικανοποιητικές συγκλίσεις μέχρι τότε.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της Γραμματείας του ΟΗΕ, η νέα συνάντηση θα είναι συνέχεια των δυο προηγούμενων συναντήσεων, της 18ης Νοεμβρίου 2010 και της 26ης Ιανουαρίου 2011. Αρχικά, η τρίτη συνάντηση είχε σχεδιαστεί για τα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου, αλλά λόγω «έλλειψης προόδου», κρίθηκε ότι ήταν προτιμότερο να γίνει μετά τις εκλογές σε Κύπρο και Τουρκία.

«Ο Γενικός Γραμματέας τόνισε και στους δύο ηγέτες την ανάγκη να επιταχύνουν την πρόοδό τους, προκειμένου να επιτευχθεί μια αμοιβαία αποδεκτή και βιώσιμη λύση για την Κύπρο, το συντομότερο δυνατόν», επισημάνθηκε στην ανακοίνωση του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι «ο Γ.Γ. αναμένει από τους ηγέτες να επωφεληθούν από τη συνάντηση και το χρονικό διάστημα μέχρι την πραγματοποίησή της, για να εργαστούν από κοινού για επίτευξη του στόχου».

Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου, πρέσβης Νικόλαος Αιμιλίου, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα, υπεύθυνο για Πολιτικές Υποθέσεις, Λιν Πάσκοε, εν όψει της έκθεσης του Γ.Γ. για την εξάμηνη ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η οποία θα δοθεί προς το Συμβούλιο Ασφαλείας στις 30 Ιουνίου.

Στη συνέχεια, ο κ. Αιμιλίου θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον, όπου από αύριο μέχρι την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί το 27ο ετήσιο συνέδριο της Ενιαίας Συντονιστικής Προσπάθειας και της ΠΣΕΚΑ. Στο περιθώριο του συνεδρίου, ο κ. Αιμιλίου θα έχει συναντήσεις με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης και με στελέχη του Κογκρέσου.

Keywords
Τυχαία Θέματα