Θα μελετήσουν τις επιπτώσεις της ραδιενέργειας

Ένα επιστημονικό σώμα του ΟΗΕ δήλωσε ότι θα μελετήσει τις επιπτώσεις της ραδιενέργειας από την πυρηνική καταστροφή της Ιαπωνίας, στους ανθρώπους και το περιβάλλον, αλλά δεν αναμένει να εντοπίσει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία.

Η Επιστημονική Επιτροπή του ΟΗΕ για τα αποτελέσματα της Ατομικής Ακτινοβολίας (UNSCEAR), η οποία έχει δημοσιεύσει εκθέσεις σχετικά με δυστύχημα του Τσερνομπίλ το 1986, ανακοίνωσε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια για να εκδώσει μια πλήρη έκθεση
σχετικά με το θέμα.

"Όλοι θέλουν απαντήσεις αύριο ή την επόμενη εβδομάδα. . . αλλά αυτό δεν είναι δυνατό. Χρειαζόμαστε χρόνο", δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της UNSCEAR Βόλφγκανγκ Βάις, προσθέτοντας ότι τα προκαταρκτικά συμπεράσματα αναμένονται το Μάιο του 2012.

"Μέχρι τώρα από αυτό που έχουμε δει στον πληθυσμό, αυτό που έχουμε δει στα παιδιά μετά από έλεγχο του θυρεοειδούς, αυτό που έχουμε δει σε εργαζόμενους. . . δεν θα περιμένουμε να δούμε επιπτώσεις στην υγεία", δήλωσε.

Στην επιτροπή αυτή του ΟΗΕ συμμετέχουν επιστήμονες από 21 χώρες. Ο Βάις είπε ότι οι εμπειρογνώμονες θα "παράσχουν επιστημονική γνώση σχετικά με την μεγέθους των διαρροών στην ατμόσφαιρα και τον ωκεανό, και το φάσμα των δόσεων ακτινοβολίας που ελήφθησαν από τον κόσμο και τους εργαζόμενους".

Οι μηχανικοί πάντως αγωνίζονται για να σταματήσουν τις διαρροές ραδιενέργειας και να θέσουν υπό τον έλεγχο τους τη μονάδα αυτή βορειοανατολικά του Τόκιο πάνω από δύο μήνες μετά από τον σεισμό μεγέθους 9 βαθμών και το φονικό τσουνάμι της 11ης Μαρτίου που κατέστρεψε σημαντικό μέρος της ακτογραμμής της Ιαπωνίας.

Ο Βάις είπε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που επλήγησαν από την καταστροφή της Φουκουσίμα είναι πολύ μικρότερος από εκείνον του Τσέρνομπιλ. Καθώς οι άνθρωποι που ζούσαν σε ακτίνα 20 χλμ. (12 μίλια) από τη μονάδα απομακρύνθηκαν.
Keywords
Τυχαία Θέματα