Και για διακοπές το Internet κυριαρχεί...

Δεδομένου ότι το Internet έχει εισχωρήσει σχεδόν σε όλους τους τομείς της οικονομίας, δεν θα μπορούσε να μην κάνει το ίδιο και με τον επικερδή τομέα του τουρισμού. Κυρίως στο εξωτερικό, αλλά και στην Ελλάδα. Με τους επαγγελματίες (ταξιδιωτικούς πράκτορες, εκδότες εισιτηρίων, ξενοδόχους κ.ά.) να το χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο και με τους ιδιώτες να καταφεύγουν σε αυτό για να αγοράσουν εισιτήρια, να κλείσουν δωμάτια, να ενημερωθούν,
ακόμη και για να ανταλλάξουν εντυπώσεις. Ετσι, ιδιαίτερη ενότητα για τις ανά τον κόσμο περιηγήσεις έχει εκπονήσει και η δημοφιλής Wikipedia: πρόκειται για τη wikitravel.org, μια δεξαμενή πληροφοριών για όποιον αγαπά τα ταξίδια. Την ίδια στιγμή, σελίδες όπως η www.travelstories.gr δίνουν πληροφορίες για τον επικείμενο προορισμό σας, ενώ σε κοινωνικά δίκτυα όπως το www.everplaces.com (είναι και εφαρμογή για έξυπνα κινητά) συγκεντρώνονται οι φωτογραφίες που ανεβάζουν οι τουρίστες.

Για αύξηση στον από Διαδικτύου τζίρο κάνει λόγο ο Γιάννης Χονδροκούκης, ιδιοκτήτης του πρακτορείου ακτοπλοϊκών εισιτηρίων που στεγάζεται στον σιδηροδρομικό σταθμό του Πειραιά, ο οποίος άρχισε να επεκτείνεται στο Ιnternet τα τελευταία χρόνια με τη σελίδα www.athens-ferries.gr. «Ενώ την πρώτη τουριστική περίοδο κατά την οποία ενεργοποιηθήκαμε στο Διαδίκτυο είχαμε μόλις 50 χτυπήματα, τώρα φτάνουμε ή και ξεπερνάμε τα 300 χτυπήματα τη μέρα» λέει.

Ο δε Δευκαλίων Καλογρίδης, δημιουργός και ιδιοκτήτης του ενημερωτικού travelstories.gr, κάνει λόγο για «αύξηση της επισκεψιμότητας χρόνο με τον χρόνο» και επισημαίνει: «Τον τελευταίο χρόνο παρατηρείται στροφή του κόσμου προς φθηνότερους προορισμούς και προς προορισμούς του εσωτερικού. Ωστόσο δεν έχουμε διαπιστώσει σημαντική διαφορά στην αναζήτηση πληροφοριών σε σχέση με την προ κρίσης εποχή. Αυτό οφείλεται εν μέρει και στο γεγονός ότι το site δίνει στον κόσμο - μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών και εμπειριών - τη δυνατότητα να "ονειρεύεται" τα ταξίδια ακόμη και αν δεν σκοπεύει να τα πραγματοποιήσει». Πώς όμως επιβιώνουν ιστοσελίδες όπως αυτή; «Είναι δύσκολο» λέει ο κ. Καλογρίδης, «καθώς το μόνο έσοδο που μπορούμε να έχουμε είναι οι διαφημιστικές καταχωρίσεις. Τα πρώτα τέσσερα χρόνια λειτουργίας μας είχαμε έσοδα που δεν κάλυπταν ούτε ένα μικρό μέρος των μεγάλων εξόδων μας. Από τα μέσα του 2009 τα διαφημιστικά έσοδά μας έχουν αυξηθεί σημαντικά, ωστόσο παρόμοια πορεία έχουν ακολουθήσει και τα έξοδά του, με αποτέλεσμα τα καθαρά έσοδα να μην επιτρέπουν μεγάλη ευελιξία στην περαιτέρω εξέλιξή μας».

Προσφορές και ευκαιρίες

Με έσοδα ικανοποιητικά ή απλώς αξιοπρεπή, όλο και περισσότερες ιστοσελίδες προσφορών ασχολούνται με το ταξίδι παρέχοντας στους χρήστες την ευκαιρία να κάνουν διακοπές με ελάχιστα χρήματα (www.touristorama.com, www.travelplanet.com, www.taxidia-prosfores.gr, www.travelidea.gr, www.travelforall.gr, http://www.alepouditsa.gr/ κ.ά.), προσφέροντας καλές τιμές σε δωμάτια ξενοδοχείων (www.tripadvisor.com και www.booking.com) ή παρέχοντας αεροπορικά εισιτήρια
Keywords
Τυχαία Θέματα