Ιδού το πλαίσιο της συζήτησης των δυο αρχηγών

ΘΕΜΑ ΤΟΥ i-R
Επιφυλακτικός προσήλθε ο Γιώργος Παπανδρέου, στη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά, σχετικά με το ενδεχόμενο συμφωνίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης κοινής αποδοχής. Αυτό τουλάχιστον συμπεραίνεται από την ομιλία του στο υπουργικό Συμβούλιο, όπου επιφυλάχθηκε πολλές φορές για το αν θα υπάρξει συμφωνία απόψε.
Ο κ.
Παπανδρέου προέβη σε δύο ακόμα ενέργειες. Πρώτο να υπενθυμίσει πως αν δεν υπάρξει συμφωνία η κυβέρνηση θα συνεχίσει το έργο της και δεύτερο να αναφέρει το δεσμευτικό πλαίσιο της νέας κυβέρνησης.
Ειδικότερα ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο έργο του νέου κυβερνητικού σχήματος κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, όπου ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί, εφόσον ο κ. Σαμαράς συμφωνήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας.
Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός το προγραμματικό πλαίσιο που θέτει η παρούσα κυβέρνηση είναι το εξής:
«Πρώτα απ’ όλα, να επιβεβαιώσουμε στους εταίρους μας ότι η Ελλάδα θα κάνει αμέσως, χωρίς καθυστέρηση, όλα όσα πρέπει να γίνουν για την εφαρμογή της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου.
Να δηλώσουμε διακομματικά ότι το πακέτο θα στηριχθεί με ευρύτερη πολιτική στήριξη και με ειλικρινή προσπάθεια για να υπάρξει σχηματισμός αυτής της νέας Κυβέρνησης.
Να διασφαλίσουμε το ταχύτερο δυνατό την εκταμίευση της 6ης δόσης, των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Να ζητήσουμε να ξεκινήσουν αμέσως οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα για την οριστική διαμόρφωση του νέου προγράμματος, δηλαδή της νέας δανειακής σύμβασης των 130 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να υπερψηφιστεί στη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία.
Να διαμορφώσουμε το νομικό και χρηματοοικονομικό πλαίσιο για το λεγόμενο «PSI» ώστε να οδηγηθούμε στη μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους κατά 100 δις ευρώ, δηλαδή 50% του ΑΕΠ, και αυτό μέσα στους επόμενους 5 μήνες, ίσως και νωρίτερα.
Ταυτόχρονα, θα μειωθούν οι ετήσιοι τόκοι το 2012, κατά 5 δις ευρώ και, κατά 9 δις, το 2013 και το 2014.
Θα ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου έως τις αρχές του 2012, για να εξασφαλίσουμε 100 δις ευρώ νέο δάνειο, 30 δις ευρώ για τη χρηματοδότηση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, του «PSI», καθώς επίσης και 80 δις ευρώ, με βάση το νέο πρόγραμμα, για την κάλυψη των αναγκών μας».
Ο κ. Παπανδρέου επανέφερε και τα θέματα που είχε θέσει στην ομιλία του στη Βουλή, όπως το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, για το οποίο θα υπάρξει απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου το πολύ σε δύο εβδομάδες. Ο κ. Παπανδρέου διευκρίνισε ότι το θέμα αυτό δεν τίθεται ως προαπαιτούμενο «προς την άλλη πλευρά», αλλά πρόκειται για μια απλή επισήμανση ότι θα υπάρξει ένα τέτοιο θέμα και η νέα κυβέρνηση, αν υπάρξει, θα έχει να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο θέμα.
Ο πρωθυπουργός δεν εξέφρασε καμία βεβαιότητα για θετική έκβαση της συζήτησης με τον κ. Σαμαρά. Αντίθετα, εξέφρασε 3-4 φορές τις επιφυλάξεις του. «Δεν είναι σίγουρο τι θα προκύψει», ανέφερε χαρακτηριστικά, δεσμευόμενος μόνο για τη δική του βούλη
Keywords
Τυχαία Θέματα