Η Τεχεράνη χαρακτήρισε "παράλογες" τις νέες κυρώσεις

Η ιρανική κυβέρνηση χαρακτήρισε σήμερα "παράλογες" τις νέες κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τεχεράνη εξαιτίας του πυρηνικού της προγράμματος. "Η απόφαση (της ΕΕ) να επιβάλλει κυρώσεις που έχουν πολιτικούς στόχους είναι παράλογη", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Ραμίν Μεχμανπαράστ.

"Η ΕΕ καλό θα ήταν να διασφαλίσει τα συμφέροντα του λαού της και όχι να ακολουθεί τυφλά την πολιτική μίας άλλης χώρας", πρόσθεσε κάνοντας σαφή αναφορά στις ΗΠΑ.

Οι ευρωπαίοι υπουργοί
Εξωτερικών συμφώνησαν σε χθεσινή συνάντησή τους στις Βρυξέλλες να προσθέσουν περισσότερες από 100 νέες ιρανικές επιχειρήσεις στον κατάλογο των εταιρειών και των προσώπων που πλήττονται από τις κυρώσεις της ΕΕ, με στόχο να ασκηθεί οικονομική πίεση στην Τεχεράνη για να εγκαταλείψει το πυρηνικό πρόγραμμά της, δήλωσαν ευρωπαίοι διπλωμάτες.

Εξάλλου η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι εξετάζει μία πρόσκληση του Ιράν για να ελέγξει τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις και κάλεσε την Τεχεράνη να συνεργαστεί με τη Διεθνή Υπηρεσία Πυρηνικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, ο οποίος έφτασε την Κυριακή στην Κίνα, έκανε αυτή την πρόταση στη διάρκεια συνάντησής του με τον κινέζο ομόλογό του Γιανγκ Ζιεσί, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Ζιανγκ Γου.

"Θα εξετάσουμε με προσοχή την πρόσκληση του Ιράν κινέζοι ειδικοί να ελέγξουν τις πυρηνικές της εγκαταστάσεις", δήλωσε ο Γου.

"Προτρέπουμε επίσης το Ιράν να ενισχύσει τη συνεργασία του με την ΙΑΕΑ" πρόσθεσε η εκπρόσωπος του υπουργείου προτού καλέσει την Τεχεράνη να επαναλάβει τις συνομιλίες της με την Ομάδα των 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία) για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Το Πεκίνο αρνήθηκε τον Ιανουάριο μία ανάλογη πρόσκληση της Τεχεράνη.

Η Ουάσινγκτον επέβαλε νέες κυρώσεις
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν σήμερα νέες κυρώσεις εναντίον "επτά ξένων οντοτήτων", στο πλαίσιο της προσπάθειας τους για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

"Η ΥΠΕΞ Κλίντον αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις κατά επτά ξένων οντοτήτων σύμφωνα με το νόμο για την επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν του 1996", δήλωσε ο Τζιμ Στάινμπεργκ, ο δεύτερος στην ιεραρχία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι κυρώσεις αφορούν εταιρείες, κυρίως κινέζικες, που κάνουν εμπόριο που συνδέεται με την παραγωγή όπλων μαζικής καταστροφής ή πυραύλων με το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και τη Συρία.

Πρόκειται για δυο εταιρείες της Λευκορωσίας, τρεις εταιρείες και έναν πολίτη της Κίνας, πέντε οντότητες και ένα πολίτη του Ιράν, μια εταιρεία της Βόρειας Κορέας, την Petroleos de Venezuela (PDVSA) καθώς και έξι άλλες μικρότερες πετρελαϊκές και ναυτιλιακές εταιρείες της Βενεζουέλας για εμπορικές συναλλαγές με το Ιράν, κατά παράβαση της απαγόρευσης των ΗΠΑ, τόνισε ο Στάινμπεργκ.

Ο ίδιος είπε ότι οι κυρώσεις στην PDVSA θα την εμποδίσουν από την πρόσβαση
Keywords
Τυχαία Θέματα