Η Ουάσινγκτον θέλει μια "γρήγορη και ανοιχτή διαδοχή"

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν επίσημα ότι θα ήθελαν μια "γρήγορη και ανοιχτή διαδοχή" στην ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μετά την παραίτηση του Ντομινίκ Στρος Καν. "Θέλουμε να δούμε μια διαδικασία επιλογής νέου Γενικού Διευθυντή η οποία να είναι ανοιχτή και να επιτρέπει μια γρήγορη διαδοχή", αναφέρει σε σύντομη ανακοίνωση του που δόθηκε στην δημοσιότητα στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ.

Ο Στρος-Καν έχει προφυλακιστεί στη Νέα
Υόρκη από τη Δευτέρα, μετά από καταγγελία για απόπειρα βιασμού βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας. Το ΔΝΤ ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη είχε παραιτήθηκε από το αξίωμα του Γενικού Διευθυντή του Ταμείου που κατείχε από τον Σεπτέμβριο του 2007.

Ο Αμερικανός Τζον Λίπσκι, πρώτος αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Ταμείου, ασκεί τώρα τα καθήκοντα του Γενικού Διευθυντή.

Ο Γκάιτνερ εκτιμά ότι "έχει την ικανότητα και την εμπειρία για ηγηθεί του Ταμείου σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές για την παγκόσμια οικονομία."
Πρέπει να βρεθεί σύντομα ένας νέος επικεφαλής
Πρέπει να βρεθεί αμέσως διάδοχος και να ηγηθεί του ΔΝΤ προκειμένου να τεθεί τέρμα στο διοικητικό κενό που αποτελεί τροχοπέδη στις προσπάθειες για την καταπολέμηση της ελληνικής κρίσης, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ.

"Δεν μπορούμε να χάσουμε χρόνο", δήλωσε ο βαν Ρόμπεϊ, στη διάρκεια επιχειρηματικής διάσκεψης.

"Νιώθουμε την έλλειψη ηγεσίας στην επίλυση της ελληνικής κρίσης. Τις τελευταίες ημέρες ήταν πολύ σαφής. Πρέπει να προχωρήσουμε πολύ γρήγορα".

Ο βαν Ρόμπεϊ συντάχθηκε επίσης με άλλους ευρωπαίους πολιτικούς στην έκκληση για έναν ευρωπαίο υποψήφιο που θα διαδεχτεί τον πρώην Γενικό Διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, ο οποίος παραιτήθηκε για να υπερασπιστεί των εαυτό του έναντι των κατηγοριών ότι βίασε μία καμαριέρα.

"Η παράδοση είναι ότι οι Αμερικανοί έχουν την Παγκόσμια Τράπεζα και οι Ευρωπαίοι το ΔΝΤ", δήλωσε ο βαν Ρόμπεϊ, ο οποίος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των χωρών της ΕΕ για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

"Η παράδοση μπορεί να αλλάξει, αλλά όχι τώρα", σημείωσε.

"Η Ευρώπη εξακολουθεί να παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο ΔΝΤ", τόνισε. "Υπάρχουν πολλά επιχειρήματα σε αυτή την περίπτωση, ότι ένας Ευρωπαίος μπορεί να κάνει τη δουλειά", υπογράμμισε.
Keywords
Τυχαία Θέματα