Η Λεπέν θα στηρίξει...σοσιαλιστές!

Αποφασισμένη να καταστεί κυρίαρχη δύναμη στο μέτωπο της γαλλικής δεξιάς μετά το ιστορικό ρεκόρ του Εθνικού Μέτωπου στις προεδρικές εκλογές, η Μαρίν Λεπέν αλλάζει στρατηγική χωρίς να αποκλείει για πρώτη φορά στα χρονικά να στηρίξει «υπό εξαιρετικές περιστάσεις» υποψηφίους των Σοσιαλιστών στις βουλευτικές εκλογές της 17ης Ιουνίου. Ορισμένοι κατηγορούν την αρχηγό
της γαλλικής ακροδεξιάς για ανακολουθία και ασυνέπεια, άλλοι διακρίνουν ένα έξυπνο τέχνασμα για τον «εξοστρακισμό» της δεξιάς του ηττημένου Νικολά Σαρκοζί.

Η Μαρίν Λεπέν κάνει στροφή από τη θέση που τήρησε για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της 6ης Μαΐου ψηφίζοντας «λευκό» και αρνούμενη να κατευθύνει τους υποστηρικτές της. Τώρα δηλώνει ότι στο δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών θα εξετάσει να δώσει τη στήριξή της ακόμη και σε υποψηφίους των Σοσιαλιστών.

Είναι η πρώτη φορά που το Εθνικό Μέτωπο στρέφει το βλέμμα προς τη γαλλική αριστερά σε μία αλλαγή στρατηγικής που έρχεται καθώς η ακροδεξιά βάζει στόχο να κατακτήσει έδρα στη γαλλική Εθνοσυνέλευση για πρώτη φορά από το 1986.

Το βλέμμα της δεν στρέφεται φυσικά και προς τον Ζαν-Λυκ Μελανσόν, ο οποίος βάζει υποψηφιότητα στο προπύργιο της Λεπέν στο Ενέν-Μπομόν (κοντά στο Καλαί), όπου τα ποσοστά της Λεπέν στις προεδρικές εκλογές έφτασαν στο 30%.

Όμως, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Μελανσόν σε τροχιά νίκης στο Ενέν-Μπομόν στο δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών και εάν τα γκάλοπ επιβεβαιωθούν θα πρόκειται αναμφίβολα για μία εξαιρετικά βαριά ήττα για την επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου.

Μαχόμενη για το ρόλο του ρυθμιστή, η Λεπέν εξήγησε ότι στο δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών θα προσφέρει τη στήριξή ανά περίπτωση με βάση την «ηθική» των υποψηφίων. Παράλληλα, θα καλέσει τους ψηφοφόρους της να βοηθήσουν στην ήττα υποψηφίων τους οποίους θεωρεί «βλαπτικούς ή επικίνδυνους» για τη Γαλλία. Προς το παρόν δεν μιλά με ονόματα...

«Δεν αποκλείουμε τίποτα. Υπάρχει αριθμός υποψηφίων που είναι ειλικρινείς και σωστοί, ενεργούν με γνώμονα το συμφέρον του γαλλικού λαού και αρνούνται να ψηφίσουν για πράγματα που είναι κατά του γαλλικού λαού» δήλωσε η Λεπέν στους δημοσιογράφους.

Και όπως στις προεδρικές εκλογές πολλοί θεώρησαν την άρνηση της Λεπέν να στηρίξει τον Νικολά Σαρκοζί ως παράγοντα που συνέβαλε στην πτώση του Σαρκό, τώρα φαίνεται εξίσου πιθανό με τη νέα στρατηγική να ξαναχάσει έδαφος η δεξιά Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP).

Η ηγεσία του UMP είναι εμφανώς ανήσυχη για την άνοδο της ακροδεξιάς. Προ ημερών ο γενικός γραμματέας Ζαν-Φρανσουά Κοπέ προειδοποίησε τους ψηφοφόρους ότι η ψήφος στην ακροδεξιά απλώς θα επιτρέψει την είσοδο της αριστεράς από την πίσω πόρτα.

«Καλώντας τους υποστηρικτές της να ψηφίσουν το Σοσιαλιστικό Κόμμα για να εκδιώξουν συγκεκριμένους υποψηφίους της δεξιάς καλλιεργείται πανικός στους κόλπους του UMP» δηλώνει ο Σιλβέν Κρεπόν, ειδικός σε θέματα ακροδεξιάς στο Πανεπιστήμιο της Ναντέρ.

«Ο Ζαν-Φρανσουά Κοπέ γνωρίζει ότι
Keywords
Τυχαία Θέματα