Η Ιρλανδία επιμένει ότι δεν θα αυξήσει τους φόρους

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Έντα Κένι επανέλαβε ότι η Ιρλανδία δεν θα αυξήσει το ποσοστό του φόρου εισοδήματος των εταιρειών, παρά τις προσπάθειές του να επαναδιαπραγματευτεί τη μείωση του επιτοκίου της βοήθειας που παρέχεται στο νησί από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και το ΔΝΤ.

"Το ποσοστό του φόρου μας στις εταιρείες που ανέρχεται στο 12,5% (ένα από τα χαμηλότερα όλων των ανεπτυγμένων χωρών, σ.σ), είναι και θα παραμείνει ένας πυλώνας της οικονομικής μας πολιτικής. Δεν μπορεί να τροποποιηθεί χωρίς τη συγκατάθεσή μας,
και απλά και καθαρά, μια τέτοια συμφωνία δεν θα γίνει", δήλωσε ο πρωθυπουργός σε ομιλία του στο Κοινοβούλιο με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης.

Από την ανάληψη των καθηκόντων του στις αρχές Μαρτίου, ο Κένι προσπαθεί να επαναδιαπραγματευτεί το σχέδιο του διεθνούς δανεισμού των 85 δισ. ευρώ συνολικά, που συνήφθη το περασμένο έτος από τον προκάτοχό του, κ. Μπράιαν Κάουεν, με την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Όμως, ενώ ζητεί μείωση του επιτοκίου (που έχει καθοριστεί στο 5,8% κατά μέσο όρο) των ποσών που έχουν δανειστεί από την ΕΕ και το ΔΝΤ, το οποίο θεωρεί υπερβολικά υψηλό, η κυβέρνηση του Κένι αντιστάθηκε σθεναρά στις πιέσεις από ορισμένα κράτη-μέλη, τα οποία απαιτούν το Δουβλίνο να αυξήσει σε αντάλλαγμα τον φορολογικό του συντελεστή στις εταιρείες.

Ο κ. Κένι επανέλαβε ότι τα δύο ζητήματα δεν συνδέονται και ότι το να απαιτείται η Ιρλανδία να επιβάλει αυστηρότερους φόρους στις επιχειρήσεις δεν προσφέρει καλή υπηρεσία για το Ευρωπαϊκό ζήτημα στην ιρλανδική κοινή γνώμη.

"Δεν κάνει καλό σε κανέναν να αμφισβητεί (το φόρο επί των επιχειρήσεων), ή να προσπαθεί να το συνδέει αυτό με μια ελάφρυνση (του επιτοκίου). Και είμαι βαθύτατα πεπεισμένος ότι αυτό αμαυρώνει την εικόνα της Ευρώπης στα μάτια των Ιρλανδών", δήλωσε στους βουλευτές, σημειώνοντας ότι οι ευρωπαϊκές συνθήκες εγγυώνται την κυριαρχία των κρατών-μελών σε φορολογικά θέματα.

Το Δουβλίνο θεωρεί ότι η διατήρηση του εταιρικού φόρου του στο 12,5% είναι αναγκαία για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας, διότι ενθαρρύνει τις επενδύσεις και την εγκατάσταση ξένων επιχειρήσεων στο νησί.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, η κυβέρνηση μπορεί να δεχτεί να διευρύνει τη φορολογική βάση, προκειμένου να επιτύχει μείωση του επιτοκίου στο σχέδιο βοήθειας.

Αυτά τα θέματα αναμένεται να συζητηθούν στις συνόδους των υπουργών οικονομικών της ζώνης του ευρώ και της ΕΕ την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη στις Βρυξέλλες.
Keywords
Τυχαία Θέματα