Η Ευρώπη έχει χρέος να βοηθήσει

Την ικανοποίηση του για τα αποτελέσματα της διεθνούς συνδιάσκεψης της Σόφιας, με θέμα «Η μετάβαση στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και η αλλαγή στη Μέση Ανατολή», εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Νικολάι Μλαντένοφ, σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως είπε, η διάσκεψη έγινε βήμα χρήσιμης και πολύ ουσιαστικής ανταλλαγής απόψεων μεταξύ Ευρωπαίων και Αράβων πολιτικών παραγόντων και ειδικών για τις εξελίξεις στον αραβικό κόσμο, οι οποίες είναι στο επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής.

Ιδιαίτερα χρήσιμη στην κατεύθυνση αυτή υπήρξε, σύμφωνα με τον κ. Μλαντένοφ, η συζήτηση για τις εμπειρίες των εθνών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης στην πορεία της μετάβασης τους προς τη δημοκρατία στα τελευταία είκοσι χρόνια, από την οποία μπορούν να διδαχθούν και οι αραβικές χώρες.

Η πολιτική και η οικονομική υποστήριξη της Ευρώπης για τον εκδημοκρατισμό του αραβικού κόσμου έχει ιδιαίτερη σημασία, τόνισε, ερωτηθείς σχετικά με την κατάρτιση νέου «Σχεδίου Μάρσαλ» από την ΕΕ.

Η δυναμική υποστήριξη των αλλαγών στη Μέση Ανατολή και στην Βόρεια Αφρική στην κατεύθυνση της επικράτησης των δημοκρατικών αξιών, της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ευθύνη και ιστορικό χρέος της Ευρώπης, επισήμανε ο κ. Μλαντένοφ.
Keywords
Τυχαία Θέματα