Η Ε.Ε. έκανε ενα βήμα (τουλάχιστον)

Η άτυπη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών, που ολοκληρώθηκε χθες τα ξημερώματα, μπορεί να επιβεβαίωσε τριβές μεταξύ των εταίρων σχετικά με την εισαγωγή ευρωομολόγων για κοινή διαχείριση του χρέους, ωστόσο σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στη λήψη άλλων μέτρων όπως τα ομόλογα έργων και η αύξηση των κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προετοιμάζοντας συγκεκριμένες αποφάσεις στην τακτική Σύνοδο Κορυφής (28-29 Ιουνίου).

Η συνάντηση αυτή ήταν θετική και για την Ελλάδα,
διότι μπορεί να μην λήφθηκαν αποφάσεις, δεν αναμένονται άλλωστε, δεδομένου ότι στην ουσία στη χώρα μας δεν υπάρχει κυβέρνηση, αλλά η καταλυτική παρέμβαση του Προέδρου της Ευρωβουλής, και η αποφασιστικότητα των Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, είχαν σαν αποτέλεσμα να συνειδητοποιήσουν απολύτως οι εταίροι ότι η έξοδος της οικονομίας από την ύφεση αποτελεί σήμερα την απόλυτη προτεραιότητα.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο κ. Ολάντ έκλεψε την παράσταση, φέρνοντας νέα δεδομένα σε μια Ευρωζώνη που τα τελευταία δύο χρόνια έχοντας εγκλωβιστεί στο δίδυμο Μέρκελ-Σαρκοζί, είχε περιέλθει σε πλήρες πολιτικό και οικονομικό αδιέξοδο.

Από την άλλη αυτή τη φορά ελάχιστες φορές ακούστηκε στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής το συνηθισμένο «nein» της κ. Μέρκελ και όποτε ακούστηκε, όπως στην περίπτωση της εισαγωγής των ευρωομολόγων δεν ήταν τόσο βροντερό όσο στο παρελθόν.

Οι παραπάνω εξελίξεις εκτιμάται στις Βρυξέλλες ότι θα φέρουν μια μεγαλύτερη ισορροπία στο εσωτερικό της Ευρωζώνης, βάζοντας τέλος στην απόλυτη κυριαρχία του Βερολίνου, το οποίο είτε θα ακολουθήσει έστω και καθυστερώντας τις εξελίξεις είτε θα απομονωθεί, κάτι που φυσικά δεν θέλει σε καμία περίπτωση.

Αναφορικά με την ουσία των θεμάτων για την ανάπτυξη που συζητήθηκαν χθες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έκαναν ένα σημαντικό βήμα για την υιοθέτηση δύο προτάσεων, στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.

Η πρώτη είναι η αύξηση των κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), που θα εξελιχθεί σε βασικό επενδυτικό εργαλείο της ΕΕ. Ο Πρόεδρος της Ε.Ε.

Σε κλίμα συναίνεσης

Η δεύτερη πρόταση που προωθείται επίσης και αποτελεί προϊόν συναίνεσης αφορά την έκδοση των λεγόμενων ομολόγων έργων με εγγύηση τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Τα ποσά που μπορούν να συγκεντρωθούν από την εισαγωγή του μέτρου είναι κολοσσιαία, γιατί κάθε ευρώ που θα δοθεί ως εγγύηση από την Ε.Ε. μπορεί να πολλαπλασιαστεί από 15-20 φορές μέσω του ιδιωτικού τομέα. Στόχος είναι, η Ε.Ε. στο πλαίσιο του δημοσιονομικού πλαισίου της περιόδου 2014-2020 να δεσμεύσει τα περίπου 60-70 δισ. ευρώ, που αφορούν το αποθεματικό του κοινοτικού προϋπολογισμού για ολόκληρη την επταετία.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντική για τις περαιτέρω εξελίξεις ήταν η δήλωση της Καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία, ενώ μέχρι πρότινος δεν ήθελε ούτε να ακούσει και για τα ομόλογα έργων, χθες δήλωσε ότι συζητήσαμε την προώθηση των σχεδίων αυτών, προσθέτοντας μάλιστα ότι οι χώρες που θα πρέπει να επωφεληθούν πρώτες από την ενίσχυση των κεφαλαίων της ΕΤΕπ
Keywords
Τυχαία Θέματα