"Η απογραφή πρέπει να έχει την αξιοπιστία του ΟΗΕ"

Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ δήλωσε ότι οποιαδήποτε απογραφή πληθυσμού διενεργηθεί στην Κύπρο πρέπει, υπό τις περιστάσεις, να έχει την αξιοπιστία του ΟΗΕ και σημείωσε ότι θα ήταν αδύνατον ο διεθνής οργανισμός να αναλάβει τη διενέργεια της απογραφής στην τουρκοκυπριακή
πλευρά, αλλά θα μπορούσε να διασφαλίσει ότι αυτή γίνεται σωστά.

Σε δηλώσεις του μετά από συνάντησή του με τον Πρόεδρο Δ. Χριστόφια, ο Αλ. Ντάουνερ ανέφερε ότι και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι θα διενεργήσουν απογραφή πληθυσμού και σημείωσε ότι "σχεδιάζεται η διενέργεια απογραφής στην Κύπρο την 1η Οκτωβρίου, ενώ οι Τουρκοκύπριοι θα κάνουν τη δική τους απογραφή, αρχές του επόμενου έτους ή και νωρίτερα".

Επεσήμανε ότι αν οι δύο πλευρές διενεργήσουν απογραφές, "είναι σημαντικό να υπάρχει ευρεία διεθνής αποδοχή για την αξιοπιστία των απογραφών".

Συνέχισε δε λέγοντας ότι ο ΟΗΕ μπορεί να βοηθήσει σε αυτό και επεσήμανε ότι προς την κατεύθυνση αυτή μπορεί να συμβάλει το Ταμείο Πληθυσμού του ΟΗΕ (UNFPA) όπου υπάρχει μεγάλη εμπειρία σε τέτοια θέματα. "Είχα επαφές μαζί τους και συζητούμε συγκεκριμένες ιδέες", συμπλήρωσε ο κ. Ντάουνερ.

Σε ερώτηση αν οι Τουρκοκύπριοι αποδέχθηκαν την παρουσία των Ηνωμένων Εθνών κατά τη διενέργεια της απογραφής, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι "ναι, οι Τουρκοκύπριοι είπαν ότι θα ήταν ευτυχείς να εργαστούν με τα Ηνωμένα Εθνη. Οι λεπτομέρειες για το πώς θα γίνει δεν έχουν συζητηθεί μαζί τους, αλλά αυτό είναι κάτι που θα συζητήσει το Ταμείο Πληθυσμού του ΟΗΕ με τους Τουρκοκύπριους".

Πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν συζητήσεις επί τεχνικών θεμάτων για το πώς μπορούν τα Ηνωμένα Εθνη να βοηθήσουν τους Τ/Κ να διενεργήσουν την απογραφή το συντομότερο δυνατόν, υποδεικνύοντας ξανά ότι δεν έχει καθοριστεί ημερομηνία απογραφής από την Τ/Κ πλευρά.

Ο Αλ. Ντάουνερ επεσήμανε ότι "είναι διαφορετικό να λέμε ότι ο ΟΗΕ ο ίδιος θα διενεργήσει την όλη απογραφή - αυτό θα ήταν αδύνατο να το πράξει. Ο ΟΗΕ μπορεί να δει πώς διενεργείται η απογραφή και να διασφαλίσει ότι γίνεται σωστά και να δώσει την έγκρισή του".

Ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι με τον Πρόεδρο Χριστόφια προέβησαν σε μια ανασκόπηση των συνομιλιών ενόψει του αυριανού δείπνου εργασίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου. Πρόσθεσε ότι θα συζητηθούν συγκεκριμένα κεφάλαια και θέματα που αξίζει να εξεταστούν αυτή τη στιγμή.

Αναφορικά με την ημερομηνία διεξαγωγής της συνάντησης με το ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι η συνάντηση θα γίνει μετά τις 12 Ιουνίου.
Keywords
Τυχαία Θέματα