Φόβοι για Αρμαγεδδώνα στις χώρες της Ευρωζώνης

Νέα δραματική επιδείνωση σημειώθηκε χθες στις αγορές κρατικού χρέους της Ευρωζώνης με τα επιτόκια στη χθεσινή ιταλική δημοπρασία να εκτινάσσονται σε δυσθεώρητα ύψη, εν μέσω νέων σεναρίων που κάνουν λόγο για Αρμαγεδδώνα που σαρώνει πλέον όλες τις χώρες του ευρώ, με τα χρονικά περιθώρια για εξεύρεση λύσης να στενεύουν επικίνδυνα.
Η ιταλική κυβέρνηση κατέβαλε επιτόκιο-ρεκόρ στο 6,5% για να δανειστεί μέσω έντοκων γραμματίων του Δημοσίου έξι μηνών, με το μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού της να εκτοξεύεται σε επίπεδα που δεν θεωρούνται πλέον βιώσιμα για τα δημοσιονομικά της χώρας και με τις αγορές να εντείνουν ασφυκτικά τις πιέσεις προς την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.
Διπλάσιο
Το επιτόκιο που κατέβαλε η Ιταλία στα έντοκα εξαμήνου ήταν διπλάσιο από το 3,535% στην αντίστοιχη δημοπρασία της 26ης Οκτωβρίου, ενώ το επιτόκιο στην έκδοση διετών ομολόγων με μηδενικό κουπόνι ξέφυγε στο 7,814% από 4,628% της προηγούμενης αντίστοιχης δημοπρασίας. Παρ' όλα αυτά, η κεντρική τράπεζα της χώρας σημείωσε ότι η ζήτηση ήταν υψηλή, υπερκαλύπτοντας την προσφορά κατά 50% και αντλώντας 8 δισ. ευρώ από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων.

Συγκριτικά, η Ισπανία είχε πληρώσει επιτόκιο 5,2% για να εκδώσει έντοκα γραμμάτια εξαμήνου στην αρχή της εβδομάδας, αμέσως μετά την εκλογή του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος. Μετά τις δημοπρασίες, οι αποδόσεις των διετών ιταλικών κατέρριψαν νέο ιστορικό ρεκόρ πάνω από το 8%, ενώ των 10ετών ξέφυγαν στο 7,3%, παρά τις αγορές ιταλικών και ισπανικών κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στη δευτερογενή αγορά.

Υπό πίεση παρέμεινε χθες και ο «πυρήνας» της Ευρωζώνης, με τα 10ετή γερμανικά κρατικά ομόλογα (bunds) να υποχωρούν περαιτέρω στις 134,39 μονάδες βάσης, με τις αποδόσεις στο 2,19% δοκιμάζοντας τα ανώτατα όρια της κλίμακας στην οποία κινούνται από τον Αύγουστο. Σε νέο ιστορικό υψηλό βρέθηκε επίσης ξανά το spread των 10ετών βελγικών έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, κοντά στις 400 μονάδες βάσης, με την απόδοσή του στο 5,82%, εν αναμονή της βελγικής δημοπρασίας τη Δευτέρα.

Οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών συνέχισαν στο ίδιο μοτίβο της νευρικότητας, αν και κατάφεραν να δεχθούν προς το τέλος της συνεδρίασης κάποιο στήριγμα από τη Wall Street, ενώ το ευρώ [EUR=X] βρέθηκε ενδοσυνεδριακά σε νέα χαμηλά επτά εβδομάδων έναντι του δολαρίου, διαμορφούμενο στο 1,3225.

Πιο χαλαρή ερμηνεία

Παρότι όμως οι ομολογιακές αποδόσεις υποδηλώνουν ότι η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη επιδεινώνεται, οι κινήσεις των χρηματιστηριακών αγορών παραπέμπουν σε μια πιο χαλαρή ερμηνεία, σύμφωνα με εταιρείες διαχείρισης ενεργητικού άνω των 512 δισ. δολαρίων.

«Οι χρηματιστηριακές αγορές προεξοφλούν αβεβαιότητα, ενώ οι αγορές ομολόγων έναν Αρμαγεδδώνα», επισημαίνει ο Αντριου Μίλιγκαν, επικεφαλής στρατηγικής της Standard Life Investments.

Την ίδια στιγμή το περιοδικό «The Economist» θέτει το ερώτημα «ήρθε πράγματι το τέλος;», κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ότι υποφώσκε
Keywords
Τυχαία Θέματα