Επιτέλους θα λειτουργήσουν και οι επτά νέοι σταθμοί του Μετρό

Μέσα σε 12 μήνες αναμένεται να λειτουργήσουν οι επτά νέοι σταθμοί του Μετρό, στους οποίους δεν έχει εγκατασταθεί το σύστημα σηματοδότησης, λόγω της εμπλοκής της σύμβασης της "Αττικό Μετρό" με την εταιρία Siemens για την προμήθειά του.
Οπως εκτίμησε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μάκης Βορίδης, μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για το θέμα, μετά την απεμπλοκή του, το έργο δρομολογείται, με στόχο να ολοκληρωθεί νωρίτερα και από
τις συμβατικές προθεσμίες. Δηλαδή σε 12 μήνες αντί για 24 μήνες, όπως προβλέπεται από τη σύμβαση.
Η Επιτροπή έδωσε την εξουσιοδότηση στον υπουργό να προχωρήσει στην απεμπλοκή του έργου που αφορά τις επεκτάσεις του Μετρό προς Ελληνικό, Ανθούπολη και Χαϊδάρι.

Οι βουλευτές μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής - πλην του ΚΚΕ- εκπροσώπωντας τα κόμματά τους, έδωσαν το «πράσινο φως» στην κυβέρνηση να άρει την εκκρεμότητα, που υφίσταται από τον Ιούνιο του 2009, καθώς ο κ. Βορίδης διαβεβαίωσε ότι νομικά η σύμβαση δεν έχει κανένα πρόβλημα, ενώ αν δεν υπογραφεί οι συνέπειες (απώλεια εσόδων, απένταξη έργων, πρόσθετο κόστος, διακοπή δανειοδότησης κ.α.) για το ελληνικό δημόσιο θα είναι τεράστιες.

Μάλιστα ο αρμοδιος υπουργός είπε πως η υλοποίηση της σύμβασης είναι μονόδρομος για τον επιπρόσθετο λόγο ότι από την μη λειτουργία των σταθμών αυτών απεμπολούνται έσοδα 65 εκατ. ετησίως.

Ως προς το πολιτικό ζήτημα - την ύπαρξη του οποίου αναγνώρισε ο υπουργός Υποδομών - τόνισε ότι βρίσκεται στα χέρια του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος βρίσκεται σε εντατική συννενόηση με τη γερμανική Siemens, στην κατεύθυνση της αποκατάστασης της βλάβης που υπέστη το Δημόσιο (κυρίως της ηθικής βλάβης) και για τα ποσά που σχετίζονται με αυτή.

Οπως είπε ο κ. Βορίδης, το θέμα αυτό έχει ωριμάσει και εκτίμησε ότι θα καταλήξει σύντομα, ώστε να υπάρξουν καταβολές αποζημιώσεων και να αποκατασταθεί η βλάβη του Δημοσίου.
Keywords
Τυχαία Θέματα