Υπογραφή της συμφωνίας σήμερα

Δεσμεύσεις για περικοπές στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, τις επικουρικές συντάξεις και απολύσεις στο δημόσιο τομέα και τις ΔΕΚΟ περιέχει το κείμενο πολιτικής στο οποίο πρέπει να συμφωνήσουν και να υπογράψουν σήμερα οι πολιτικοί αρχηγοί οι οποίοι στηρίζουν την κυβέρνηση του κ. Λουκά Παπαδήμου.

Το
κείμενο στην τελική του μορφή πέρασε χθες το συμβούλιο τεχνοκρατών της ομάδας του ευρώ (Euro working group) όπως δηλαδή προέβλεπε και το αρχικό χρονοδιάγραμμα για το κλείσιμο του ελληνικού PSI.

Θα έπρεπε δηλαδή από τους τεχνοκράτες των 17 κρατών μελών της ΟΝΕ να συζητηθεί το κείμενο της συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών για την εφαρμογή του νέου προγράμματος, το κείμενο της συμφωνίας για τη διαγραφή του ελληνικού χρέους και φυσικά το προσωρινό μνημόνιο που είναι απαραίτητο για να ενεργοποιηθεί η νέα δανειακή σύμβαση.

Σύσκεψη

Μετά την ολοκλήρωση του Euroworking group ακολούθησε σύσκεψη στα γραφεία της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης, στην οδό Ζαλοκώστα, μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γιώργου Ζανιά, και του γενικού διευθυντή του ΟΔΔΗΧ Πέτρου Χριστοδούλου.

Κατά τη διάρκεια της δίωρης συνάντησης συζητήθηκε η συμφωνία για το PSI με τους ιδιώτες αλλά και η νομοθετική ρύθμιση που θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα για τη ρήτρα συλλογικής δράσης (CAC) η οποία θα πρέπει να ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή το συντομότερο δυνατό.

Σε ό,τι αφορά το νέο μνημόνιο υπήρξαν διαβεβαιώσεις από την ελληνική πλευρά ότι οι πολιτικοί αρχηγοί έκαναν το βράδυ του Κυριακής μια κατ' αρχήν συμφωνία σε όλα τα θέματα στα οποία αρχικά διαφωνούσαν, δηλαδή στη μείωση μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα, την περικοπή των επικουρικών συντάξεων, αλλά και τη περικοπή δαπανών που θα φτάνει το 1,5% του ΑΕΠ (3,3 δισ. ευρώ) για το 2012 προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του ελλείμματος.

Αργά το απόγευμα ο κ. Βενιζέλος συμμετείχε σε σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, και της τρόικας. Στη σύσκεψη αυτή μπήκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες στο κείμενο, ενώ έγινε και μια πρώτη συζήτηση για τα μέτρα του 2013 και του 2014 τα οποία υπολογίζονται περίπου τα 6,5 -7 δισ. ευρώ.

Πάντως, τα μέτρα αυτά θα αποτελέσουν αντικείμενο νέας διαπραγμάτευσης μεταξύ της τρόικας και της ελληνικής κυβέρνησης από την επόμενη επίσκεψη της ηγεσίας των ελεγκτών στα μέσα Μαρτίου.

Στα εργασιακά

Σκληραίνει τη στάση της για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό η τρόικα, ζητώντας από την κυβέρνηση να λάβει άμεσα όλα τα μέτρα που έχουν τεθεί στη διαπραγμάτευση.
Ειδικότερα, ζητεί να υπάρξουν αποφάσεις για μειώσεις στον κατώτερο μισθό 20%, ώστε να προσεγγίσει τα 600 ευρώ, κατάργηση της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων ώστε να συμπιεσθούν οι μισθοί, «πάγωμα» ωριμάνσεων και επιδομάτων, ακόμα και εκείνων που συνδέονται με τις κατώτατες αποδοχές (γάμου, παιδιών κ.λπ.), αλλά και του επιδόματο
Keywords
Τυχαία Θέματα