Επικεφαλής για την επιτήρηση και τον έλεγχο του αφθώδους πυρετού

Η Ρουμανία ορίστηκε επικεφαλής προγράμματος για την επιτήρηση και τον έλεγχο της νόσου του αφθώδους πυρετού στα Βαλκάνια, τόνισε ο πρόεδρος του Εθνικής Αρχής Κτηνιατρικής και Ασφάλειας Τροφίμων, Ράντου Ροάτις, σε δηλώσεις του στο ρουμανικό πρακτορείο ειδήσεων, Agerpres.

«Η Ρουμανία ορίστηκε επικεφαλής προγράμματος στα Βαλκάνια, που αφορά κυρίως τη Βουλγαρία, την Κύπρο και την Ελλάδα, με αρμοδιότητα το συντονισμό και
τον έλεγχο των μέτρων κατά του αφθώδους πυρετού. Πρότεινα, η χώρα μας να οργανώνει και να είναι επικεφαλής του βαλκανικού περιφερειακού εργαστηρίου αναφοράς για τον έλεγχο του αφθώδους πυρετού», ανέφερε ο κ. Ροάτις.

Ο επικεφαλής της ρουμανικής κτηνιατρικής υπηρεσίας υπογράμμισε ότι η Συρία, η Ιαπωνία, η Τουρκία και το Ιράν ζήτησαν, το μοντέλο του επιχειρησιακού εγχειριδίου της Ρουμανίας για την αντιμετώπιση της νόσου, να λαμβάνεται ως σημείο αναφοράς.

Στη Ρουμανία, δεν έχει καταγραφεί προς το παρόν έξαρση του αφθώδους πυρετού, αλλά στη Βουλγαρία καταγράφηκε 11 φορές έξαρση της νόσου και στην Τουρκία 216 φορές.

Η Κτηνιατρική Αρχή της Ρουμανίας σήμανε συναγερμό, ώστε να αποτραπεί η μετάδοση της νόσου, που είναι εξαιρετικά μεταδοτική και προκαλεί τεράστιες οικονομικές απώλειες, σε ζώα στη ρουμανική επικράτεια.

Στις 14 Απριλίου, η ρουμανική αρχή απαγόρευσε τις εισαγωγές βοοειδών στη Ρουμανία από τη Βουλγαρία. Οι περιορισμοί ισχύουν έως τις 30 Ιουνίου 2011.

Για τη Ρουμανία, ισχύει από το 1974 καθεστώς "ελεύθερης από αφθώδη πυρετό" χώρας και η κατάσταση επιβεβαιώνεται κάθε χρόνο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων (OIE).

Το ρουμανικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τον αφθώδη πυρετό, που υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την Εθνική Αρχή Κτηνιατρικής και Ασφάλειας Τροφίμων, εγκρίθηκε το Δεκέμβριο του 2006.
Keywords
Τυχαία Θέματα