Επενδυτές: Δεσμευθείτε για το περιβάλλον

Λίγες εβδομάδες πριν από τη διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή στη Νότιο Αφρική, κάποιοι από τους μεγαλύτερους επενδυτές στον κόσμο απηύθυναν έκκληση προς τις κυβερνήσεις να υπογράψουν μια νομικά δεσμευτική συνθήκη για περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Σε επιστολή τους, οι 285 επενδυτές –μέλη τριών ενώσεων- που μοιράζονται περιουσιακά στοιχεία ύψους 20 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, τονίζουν ότι θα πρέπει να χαραχθεί επειγόντως μια πολιτική για το κλίμα, στο πλαίσιο της οποίας θα παρέχονται κίνητρα σε ιδιώτες να επενδύσουν σε λύσεις για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής. Με τον τρόπο
αυτό, λένε, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και θα διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και σταθερότητα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η συγκέντρωση του απαιτούμενου κεφαλαίου για την επίτευξη των στόχων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή «θα είναι εφικτή μόνο όταν οι επενδύσεις χαμηλού άνθρακα αντιμετωπιστούν ως ελκυστική εναλλακτική λύση στις επενδύσεις υψηλότερου άνθρακα», δήλωσε η Στέφανι Φάιφερ, διευθύνουσα σύμβουλος του Institutional Investors Group on Climate Change, στο οποίο μετέχουν μεταξύ άλλων η HSBC Investments, η Hermes, η BNP Paribas και το BBC Pension Trust.

Την ανάγκη της συμμετοχής ιδιωτών σε οποιαδήποτε συμφωνία στην κατεύθυνση ενός πλανήτη χαμηλού άνθρακα επισήμανε και η επικεφαλής της αρμόδιας υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών UNFCCC. «Για να επιτύχουμε το στόχο μας το συντομότερο δυνατό, θα πρέπει να γίνουν τεράστιες νέες επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια», δήλωσε η Κριστιάνα Φιγκουέρες. «Αυτοί οι επενδυτές το γνωρίζουν ξεκάθαρα: η δήλωσή τους θα δώσει στις κυβερνήσεις την αυτοπεποίθηση και τα εφόδια που θα τους επιτρέψουν να θέσουν σε εφαρμογή τους απαραίτητους μηχανισμούς και τα κατάλληλα κίνητρα.»

Κάνουν πίσω στις δεσμεύσεις τους

Στο κείμενό τους, οι επενδυτές εκφράζουν επίσης την αντίθεσή τους στις «κινήσεις κάποιων κυβερνήσεων να υποβαθμίσουν την πολιτική τους και τα κίνητρα που παρέχουν σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, κάτι που λειτουργεί αποτρεπτικά στο να γίνουν επενδύσεις στις χώρες αυτές».

Αυτή δεν είναι η πρώτη τέτοια παρέμβαση θεσμικών επενδυτών παραμονές διάσκεψης για το κλίμα. Παρότι οι εκκλήσεις τους γίνονται όλο και πιο ηχηρές, πολλές κυβερνήσεις όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται, αλλά μοιάζουν να κάνουν πίσω στα προγράμματά τους. Παράδειγμα η Ισπανία και η Τσεχία που αποφάσισαν να διακόψουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου του 2011 την επιδότηση της ηλιακής κιλοβατώρας.
Keywords
Τυχαία Θέματα