Επενδύσεις απο την Κίνα

Στη σημασία των ιδιωτικοποιήσεων για την ανάκαμψη της ελληνικής Οικονομίας, στο ενδιαφέρον της Ελλάδας να προσελκύσει κινεζικές επενδύσεις, και στις προοπτικές της ελληνικής και της ευρωπαϊκής Οικονομίας αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Δημήτρης Κούρκουλας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Πεκίνο, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Ενημέρωσης της κινεζικής Κυβέρνησης (www.china.org.cn).

Ο κ. Κούρκουλας χαρακτήρισε «πολύ θετική εξέλιξη» την απόφαση του Eurogroup και του Δ.Ν.Τ., διότι επαναφέρει σε ορθή πορεία τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και το πρόγραμμα βιωσιμότητας της ελληνικής Οικονομίας, εξέφρασε την άποψη ότι, με αυτήν την απόφαση, οποιαδήποτε συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχισθεί, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «τώρα, η Ελλάδα πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να περάσει στην επόμενη φάση, κατά την οποία, μετά από πολλά χρόνια ύφεσης, ελπίζουμε ότι θα έχουμε ανάπτυξη, πιθανόν όχι αμέσως τον επόμενο χρόνο, αλλά το 2014», και σημείωσε ότι η απόφαση είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης και της διεθνούς Οικονομίας.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η χώρα μπορεί πλέον να επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στις μεταρρυθμίσεις και στην προσέλκυση επενδύσεων, τις οποίες χαρακτήρισε «μοναδικό τρόπο για την καταπολέμηση της υψηλής ανεργίας», σημείωσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα και θα ληφθούν και άλλα για τη δημιουργία ελκυστικού περιβάλλοντος για επενδύσεις, καθώς και ότι οι εξαγωγές της Ελλάδας αυξάνονται, και τόνισε ότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να ξεπεράσει την κρίση η ελληνική Οικονομία.

Σε ερώτηση για τον τρόπο με τον οποίο οι ιδιωτικοποιήσεις θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, ο Υφυπουργός Εξωτερικών απέδωσε τη σημασία των ιδιωτικοποιήσεων σε δύο λόγους: πρώτον, στην εισροή εσόδων στον προϋπολογισμό μέσω του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, ύψους 26 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα χρόνια, και δεύτερον, στο ότι οι ιδιωτικοποιήσεις συνιστούν «κίνητρο ανάπτυξης», καθώς «η ιδιωτικοποίηση μίας επιχείρησης συνήθως δημιουργεί νέες επενδύσεις, για να γίνει η επιχείρηση πιο ανταγωνιστική, και μεσοπρόθεσμα δημιουργούνται συνήθως νέες θέσεις εργασίας και νέα οικονομική δραστηριότητα», και υπογράμμισε «θεωρούμε τις ιδιωτικοποιήσεις όχι μόνο δημοσιονομικό μέτρο αλλά και μέτρο για να ενισχυθεί η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής Οικονομίας».
Ο κ. Κούρκουλας δήλωσε ότι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων περιλαμβάνει υποδομές, ακίνητα, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τουριστική ανάπτυξη, επιχειρήσεις στον τομέα της ενέργειας, πρόσθεσε ότι κινεζικές επιχειρήσεις έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, και ανέφερε ότι κινεζική επιχείρηση έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον ΟΠΑΠ.

Σε ερώτηση για την προετοιμασία της Ελλάδας για τις ιδιωτικοποιήσεις, και για τη δυνατότητα διασφάλισης της διαφάνειας στις διαδικασίες, ο κ. Κούρ
Keywords
Τυχαία Θέματα