Επαναπατρισμός μαρμάρινου θραύσματος

Μαρμάρινο θραύσμα αρχαίου αρχιτεκτονικού μέλους, διαστάσεων 0,10Χ0,20 μ., επαναπατρίσθηκε από την Ολλανδία. Το θραύσμα αφαιρέθηκε από ιδιώτη, κατά τη δεκαετία του 1950, ο οποίος το επέστρεψε οικειοθελώς στο Εθνικό Μουσείο Αρχαιοτήτων (Rijksmuseum van Oudheden) του Leiden της Ολλανδίας.

Στην ειδική τελετή παράδοσης, την Τρίτη 12 Απριλίου, ο διευθυντής του Εθνικού Μουσείου Αρχαιοτήτων του Leiden, W. Weijland, παρουσία του Έλληνα πρέσβη στη Χάγη, Ι. Οικονομίδη, καθώς και πολλών προσκεκλημένων, παρέδωσε το αρχαίο θραύσμα στην προϊσταμένη της Διεύθυνσης Μουσείων Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών
Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

Το αρχαίο θραύσμα παραδόθηκε στην αρμόδια Α΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προς φύλαξη, μελέτη και πιθανή ταύτιση. Η πιθανολογούμενη προέλευση του θραύσματος από την Ακρόπολη των Αθηνών προβλήθηκε ιδιαίτερα από τα μέσα ενημέρωσης της Ολλανδίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, η επιστροφή του αρχαίου θραύσματος εμπεριέχει για την Ελλάδα τον συμβολικό χαρακτήρα ενός μηνύματος που αφορά τον σεβασμό από τους πολίτες του κόσμου και τη διεθνή κοινότητα ενός μοναδικού μνημείου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και ενισχύει το δίκαιο αίτημα της Ελλάδας για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Keywords
Τυχαία Θέματα