Επαναλειτουργία του χρηματιστηρίου ρύπων

Την ομαλή επαναλειτουργία του ελληνικού χρηματιστηρίου ρύπων από τις 30 Μαρτίου ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζοντας ότι οι ελληνικές αρχές έχουν λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την ασφάλεια του εθνικού μητρώου συναλλαγών.

Οι συναλλαγές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην Ελλάδα, αλλά και σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, είχαν ανασταλεί στις 19 Ιανουαρίου, όταν διαπιστώθηκε ότι «χάκερς» είχαν εισβάλει στο χρηματιστήριο ρύπων της ΕΕ κλέβοντας τα δικαιώματα ρύπων από τα εθνικά μητρώα συναλλαγών για
να τα μεταπωλήσουν.

Εκτός από την Ελλάδα, ακόμη 22 κράτη μέλη έχουν αποκαταστήσει την ομαλή λειτουργία και ασφάλεια των εθνικών τους μητρώων συναλλαγών, αναφέρει η Επιτροπή.

Το σύστημα αγοραπωλησίας των δικαιωμάτων εκπομπής CO2, εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών. Η ΕΕ παρέχει κάθε χρόνο στα κράτη-μέλη ποσοστώσεις, τις οποίες τα κράτη αναδιανέμουν στις βιομηχανίες τους. Τα δικαιώματα CO2 υπολογίζονται και καταγράφονται στα εθνικά μητρώα. Αν οι βιομηχανίες χρειάζονται περισσότερα δικαιώματα ρύπων, μπορούν να τα αγοράζουν από εταιρείες που έχουν πλεόνασμα δικαιωμάτων. Προς το παρόν τα κράτη μέλη παρέχουν δωρεάν τα δικαιώματα ρύπων στις βιομηχανίες, όμως από το 2013 θα πληρώνουν οι ίδιες οι βιομηχανίες.
Keywords
Τυχαία Θέματα