Εργα στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων

Στη στήριξη 73 έργων, συνολικής αξίας άνω των έξι δισεκατομμυρίων ευρώ, προχώρησε το 2010 το Επενδυτικό Πλαίσιο για τα Δυτικά Βαλκάνια (WBIF), ένα χρηματοδοτικό "εργαλείο" για την υλοποίηση έργων προτεραιότητας στις χώρες της περιοχής.

Σε σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, ότι, "η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε την απερίφραστη υποστήριξή της στην ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, το 2003, με τη 'Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης'".

Το WBIF συστάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα
Επενδύσεων (ΕΤΕπ), την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) και την Αναπτυξιακή Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEB). Με τη δημιουργία του, απλοποιήθηκαν οι διαδικασίες χρηματοδότησης έργων στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, το WBIF είχε εξαιρετικά αποτελέσματα, ως προς το ρόλο που διαδραμάτισε η Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διαδικασία της διεύρυνσης στις χώρες της περιοχής, δήλωσε ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης και την Πολιτική Γειτονίας, Στέφαν Φούλε, τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Ο ίδιος επισήμανε ότι, το WBIF στήριξε τη χρηματοδότηση έργων οδικών αξόνων, σχολείων, διαχείρισης υδάτινων πόρων και αποβλήτων, καθώς και έργων που έχουν άμεση σχέση με το κοινωνικό σύνολο.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, το 2010, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του WBIF βρέθηκαν τα έργα υποδομών. Περίπου το 49% του συνόλου των έργων που εγκρίθηκαν, αφορούσαν το τομέα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων στις χώρες της περιοχής, το 26% τον εκσυγχρονισμό των οδικών και σιδηροδρομικών αξόνων, το 16% τις υποδομές ενέργειας και το 9% τις κοινωνικές υποδομές, όπως νοσοκομεία και σχολεία.

Το 2011, στο "στόχαστρο" του WBIF θα τεθούν δράσεις για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και πρωτοβουλιών για την προστασία του περιβάλλοντος.
Keywords
Τυχαία Θέματα