Ενίσχυση της συνεργασίας Κοσόβου-ΠΓΔΜ

Η ΠΓΔΜ και το Κόσοβο έχουν φιλικές σχέσεις, χωρίς ανοιχτά ζητήματα, γεγονός που δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την ενίσχυση της διμερούς οικονομικής και ευρύτερης συνεργασίας, εκτίμησαν από κοινού οι πρόεδροι της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, και του Κοσόβου, Μπεντζέτ Πατσόλι, κατά τη συνάντηση που είχαν στα Σκόπια.

Οι κ.κ. Ιβάνοφ και Πατσόλι εξέτασαν την πρόταση του δεύτερου
οι πολίτες της ΠΓΔΜ και του Κοσόβου να μπορούν να ταξιδεύουν στις δύο αυτές χώρες μόνο με επίδειξη στα σύνορα της αστυνομικής τους ταυτότητας.

Ακόμη θέμα της συζήτησης μεταξύ των δύο προέδρων αποτέλεσε και η συνάντηση που θα έχουν οι πρόεδροι της ΠΓΔΜ, του Κοσόβου, της Αλβανίας και του Μαυροβουνίου στην Οχρίδα της ΠΓΔΜ, τον προσεχή Ιούλιο.

Ανάλογες συναντήσεις των προέδρων των τεσσάρων αυτών χωρών έχουν πραγματοποιηθεί στην Αυλώνα της Αλβανίας και στο Πρίζρεν του Κοσόβου.

Ο κ. Πατσόλι υποστήριξε ότι οι συναντήσεις αυτές είναι χρήσιμες για την ανάπτυξη των περιφερειακών σχέσεων και εξέφρασε την άποψη ότι θα μπορούσε να διευρυνθεί η σύνθεση των συναντήσεων αυτών, με τη συμμετοχή και των προέδρων της Σερβίας και της Ελλάδας.

"Θέλω να ελπίζω ότι, μελλοντικά, οι συναντήσεις αυτές των προέδρων των τεσσάρων χωρών της περιοχής θα λάβουν ευρύτερο χαρακτήρα. Θα μπορούσαν να συμμετέχουν σε αυτές και ο πρόεδρος της Σερβίας, Τάντιτς, όπως και ο πρόεδρος της Ελλάδας, Παπούλιας. Διότι πρέπει μία μέρα να αντιληφθούν την πραγματικότητα: ότι υπάρχουμε και εμείς και ότι μέσω της διαμόρφωσης μιας συνθήκης επικοινωνίας θα έχουν όφελος όλοι οι πολίτες", ανέφερε ο κ. Πατσόλι.

Η ΠΓΔΜ είναι η δεύτερη χώρα που επισκέπτεται ο κ. Πατσόλι από τότε που εξελέγη πρόεδρος του Κοσόβου, τον περασμένο Φεβρουάριο. Είχε προηγηθεί επίσκεψη του στα Τίρανα, πριν μερικές ημέρες.

Η ΠΓΔΜ αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσόβου τον Οκτώβριο του 2008.
Keywords
Τυχαία Θέματα