Δεν θέτει νέους όρους για το South Stream

Η Τουρκία δεν θέτει καινούργιους όρους σχετικά με το ενδεχόμενο να κατασκευαστεί, εντός των χωρικών υδάτων της, μέρος του υποθαλάσσιου τμήματος του ρωσο-ιταλικού αγωγού φυσικού αερίου South Stream, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ.

Όπως μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΙΤΑΡ ΤΑΣ, ο Τούρκος υπουργός υπενθύμισε ότι, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τοy Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν στην Άγκυρα, το 2009, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για διέλευση του αγωγού από τα χωρικά ύδατα της γείτονος. «Αποφασίσαμε
τότε ότι θα δοθεί η άδεια μετά την έγκριση της διαδρομής, την ολοκλήρωση της μελέτης βιωσιμότητας και τη ρύθμιση των περιβαλλοντικών ζητημάτων. Από τη στιγμή που η Ρωσία ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχουν συμφωνηθεί, δεν θα υπάρξουν εμπόδια στο να δώσει η Τουρκία άδεια για την κατασκευή», είπε ο Τανέρ Γιλντίζ. Τόνισε, παράλληλα, ότι «η Τουρκία δεν έχει προβλήματα με την Ρωσία».

Οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας έρχονται μία ημέρα μετά από τις δηλώσεις του Ρώσου πρωθυπουργού, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Σλοβενία, όπου υπογράφηκε συμφωνία για τη σύσταση ρωσο-σλοβενικής κοινοπραξίας που θα διαχειρίζεται το τμήμα του South Stream, το οποίο θα διέρχεται από τα σλοβενικά εδάφη.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός, σχολιάζοντας το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει προς το παρόν δώσει άδεια για να διέλθει ο South Stream από τα χωρικά ύδατά της, είπε - σύμφωνα με το επίσης ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΡΙΑ Νόβοστι - ότι «έχουμε συμφωνήσει να προμηθεύσουμε περισσότερα έγγραφα για διάφορα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, της διαδρομής του αγωγού και της μελέτης βιωσιμότητας».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν πρόσθεσε επίσης ότι η Ρωσία έχει έτοιμες και άλλες επιλογές στην περίπτωση που η Τουρκία δεν δώσει τη συναίνεσή της. «Για παράδειγμα, μπορούμε να υγροποιήσουμε φυσικό αέριο στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας και, στη συνέχεια, να το μεταφέρουμε με δεξαμενόπλοια LNG στη βουλγαρική ακτή, όπου θα το επαναϋγροποιούμε και θα το διοχετεύουμε στους αγωγούς», διευκρίνισε.

Παράλληλα, είπε ότι άλλη επιλογή είναι «να υγροποιούμε το φυσικό αέριο στα πεδία άντλησης, συμπεριλαμβανομένων και αυτών στη χερσόνησο Γιαμάλ, στο βόρειο τμήμα τη χώρας και, στη συνέχεια, να το στέλνουμε σε μια από τις χώρες της Νότιας Ευρώπης, όπου θα μπορεί να διοχετεύεται στον αγωγό».

«Ελπίζουμε ότι το πρόγραμμα κατασκευής του South Stream θα υλοποιηθεί στη αρχική μορφή του», δήλωσε - σύμφωνα με το Ρόιτερ - σε δημοσιογράφους, ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, προσθέτοντας ότι η υπογραφή της συμφωνίας συμμετοχής της γερμανικής Wintershall, θυγατρικής της BASF, στο πρόγραμμα θα επηρεάσει θετικά την απόφαση της Τουρκίας. «Είμαι βέβαιος ότι οι στόχοι που επιδιώκουμε αναφορικά με το υποθαλάσσιο τμήμα θα επιτευχθούν γρηγορότερα μετά την είσοδο της BASF στο πρόγραμμα κατασκευής του South Stream», είπε ο Αλεξέι Μίλερ, υπ
Keywords
Τυχαία Θέματα