Εναλλακτική λύση στην πανευρωπαϊκή λιτότητα

Με έμφαση στο βάρος που είναι υποχρεωμένοι να σηκώσουν οι εργαζόμενοι της Ευρώπης εξαιτίας της κρίσης αλλά και των λανθασμένων πολιτικών χειρισμών, ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες του 12ου Συνέδριου της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ - ETUC). Η "Κινητοποίηση για την Κοινωνική Ευρώπη" είναι το κεντρικό θέμα του συνεδρίου το οποίο διεξάγεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σαν ένδειξη υποστήριξης προς τα ελληνικά συνδικάτα σε μια στιγμή που οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να αποφασίσουν για την τύχη της Ελλάδας
της Πορτογαλίας και των άλλων χωρών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρέους.
Στο συνέδριο, λαμβάνουν μέρος 500 αντιπρόσωποι που προέρχονται από 83 συνδικαλιστικές οργανώσεις 36 χωρών που μετέχουν στη Συνομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων. Οι Ευρωπαίοι συνδικαλιστές συζητούν τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει το συνδικαλιστικό κίνημα, προκειμένου να αντιδράσει στην πίεση που ασκείται σε όλη την Ευρώπη για περιορισμό των κοινωνικών δικαιωμάτων και μεταβολή των συνθηκών εργασίας στα πλαίσια του "Συμφώνου για το Ευρώ".

Τα ευρωπαϊκά συνδικάτα υποστηρίζουν ότι υπάρχει εναλλακτική λύση απέναντι στην λιτότητα, που προτείνει ως εργαλείο της οικονομικής διακυβέρνησης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση χρέους πρέπει να βοηθηθούν με την έκδοση ευρωομολόγου και η ανάκαμψη να ενισχυθεί με επενδύσεις στην πράσινη ανάπτυξη και τη φορολόγηση των πλουσίων και των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, όπως υποστήριξε και ο γενικός γραμματέας της ΣΕΣ Τζον Μονκς.

"Δυστυχώς δικαιώνεται η εκτίμηση, ότι το φάρμακο είναι χειρότερο από την ασθένεια", τόνισε κατά την έναρξη των εργασιών καλωσορίζοντας τους συνέδρους, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, σημειώνοντας παράλληλα, ότι "η διεξαγωγή του συνεδρίου στη χώρα μας, συμπίπτει χρονικά με τη συμπλήρωση ενός χρόνου εφαρμογής της λεγόμενης "διάσωσης", που επιβλήθηκε στην Ελλάδα και τώρα εξάγεται και αλλού ".

"H αποτίμηση καταδεικνύει το αδιέξοδο της ευρωπαϊκής εκδοχής της θεραπείας - σοκ που κάποτε περιέφερε το ΔΝΤ ανά τον τρίτο κόσμο" υποστήριξε ο κ. Παναγόπουλος.

"Μέσα σ' ένα χρόνο, οι εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα γύρισαν, ποιοτικά και ποσοτικά 20 χρόνια πίσω" συνέχισε, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και πρόσθεσε ότι η ανεργία καλπάζει με ποσοστά που δύσκολα θα αναστραφούν και μαζί με τον πληθωρισμό δοκιμάζουν τις αντοχές της κοινωνίας εκτινάσσοντας το δείκτη μιζέριας (Misery Index), στα όρια του συναγερμού.

"Η περίπτωση της Ελλάδας αναμφίβολα οφείλεται σε σοβαρές και διαχρονικές εγχώριες αδυναμίες πολιτικής και οικονομικής διακυβέρνησης. Ταυτόχρονα όμως καταδεικνύει την καταστροφική δυναμική του χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού σε βάρος της κοινωνίας και πραγματικής οικονομίας, καθώς και το σοβαρό πολιτικό έλλειμμα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος".

Αναφερόμενος τέλος στη προτεινόμενη τροποποίηση της συνθήκης της Λισσαβόνας ο κ. Παναγόπουλος σημείωσε "ότι δεν πρόκειται για οικονομική διακυβέρνηση, αλλά για δι
Keywords
Τυχαία Θέματα