Ενα μπάχαλο σε πρόσωπα και αρμοδιότητες...

«Μεγαλύτερο εμπόδιο για την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, που πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα η ελληνική κυβέρνηση, είναι η σύγχυση ευθυνών, δηλαδή οι συναρμοδιότητες μεταξύ υπουργείων, αλλά και μεταξύ τοπικής, περιφερειακής και κεντρικής διοίκησης». Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων στη συνέντευξή του στην Αθήνα, ο Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, επισημαίνοντας ότι σ' αυτό μπορεί πολύ να βοηθήσει η Task Force.

Ο κ. Χαν διαπίστωσε καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων για την αξιοποίηση των κοινοτικών
πόρων, λόγω της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η νέα κυβέρνηση δουλεύει σκληρά και είναι αφοσιωμένη στο έργο της. Ως κραυγαλέο παράδειγμα καθυστέρησης ανέφερε τη χαμηλή απορρόφηση πόρων από το Κοινωνικό Ταμείο προς όφελος των ανέργων. «Διερωτώμαι», ανέφερε, «μια χώρα που αντιμετωπίζει τόσο μεγάλη ανεργία, πώς έχει ποσοστό απορρόφησης των κοινωνικών ταμείων χαμηλότερο από το μέσον όρο της ΕΕ». Πρόσθεσε πως για τους ίδιους λόγους παρατηρείται καθυστέρηση στην υλοποίηση των έργων που αφορούν στην διαχείριση απορριμμάτων, το κτηματολόγιο, τη διαχείριση των αυτοκινητοδρόμων.

Πάντως, σε ό,τι αφορά τα έργα που εκκρεμούν από το προηγούμενο πλαίσιο χρηματοδότηση και την ενδεχόμενη απειλή απώλειας κονδυλίων, εξέφρασε την πεποίθηση ότι πάνω από το 90% αυτών των έργων μπορούν να υλοποιηθούν εντός των προθεσμιών, ενώ έχει σημειωθεί πρόοδος η οποία θα συνεχιστεί από την παρούσα κυβέρνηση. Επανάλαβε ωστόσο την ανάγκη για καλύτερη κατανομή των ευθυνών εντός της διοίκησης.

Σε ό,τι αφορά τα ποσοστά συγχρηματοδότησης, είπε ότι η πρόταση της Επιτροπής για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, αφορά ευρωπαϊκή συμμετοχή 85%, έναντι του 95% που ισχύει σήμερα και έναντι του 75% που ίσχυε προ ελληνικής κρίσης. Για τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην ελληνική αναπτυξιακή προσπάθεια σημείωσε, ότι η συμφωνία δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά την επόμενη εβδομάδα, κατά την επίσκεψη του προέδρου της, οι διαφορές θα επιλυθούν.

Αναφερόμενος στις επαφές που είχε με μέλη της κυβέρνησης, σημείωσε μεταξύ άλλων πως με τον υπουργό Ανάπτυξης μίλησαν για τον κατάλογο προτεραιοτήτων και την πορεία υλοποίησης των 181 έργων, ύψους 11 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 15, ύψους 250 εκατ. ευρώ, έχουν ολοκληρωθεί, τα 100 κινούνται εντός προθεσμιών, ενώ για τα υπόλοιπα είπε χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να δούμε πώς θα προχωρήσουν». Στην ατζέντα των δύο πολιτικών ήταν, επίσης, το θέμα της παραχώρησης αυτοκινητόδρομων και του μάνατζμεντ, οι παράνομες χωματερές, η πρόοδος στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και, βεβαίως, το κτηματολόγιο, η εκκρεμότητα του οποίου, όπως είπε, αποτελεί σοβαρό ανασταλτικό παράγοντα για επενδύσεις, καθώς δεν είναι σαφές τι ανήκει σε ποιόν. Από τα λοιπά εμπόδια που εντόπισαν οι επενδυτές την περασμένη χρονιά, υπογράμμισε τις διαδικασίες αδειοδότησης, τις φορολογικές ασάφειες και τις μακρόχρονες δικαστικές διαμάχες.

Ερωητηθείς για το μερίδιο χρηματο
Keywords
Τυχαία Θέματα