Ελεύθερος αμερικανός πολίτης που κρατείτο για έξι μήνες

Ένας αμερικανός πολίτης νοτιοκορεάτικης καταγωγής ο οποίος κρατείτο στη Βόρεια Κορέα με άγνωστες κατηγορίες επί έξι μήνες απελευθερώθηκε, δήλωσε ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για ζητήματα δικαιωμάτων Ρόμπερτ Κινγκ το Σάββατο, μετά την επίσκεψή του στην Πιονγκγιάνγκ για να αποτιμήσει τις ανάγκες της χώρας σε επισιτιστική βοήθεια.
Το βορειοκορεάτικο επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο KCNA περιορίστηκε να μεταδώσει
την αναχώρηση του Κινγκ μετά από μια επίσκεψη «ενημέρωσης για ανθρωπιστικά θέματα» χωρίς να κάνει οποιαδήποτε υπόμνηση στον κρατούμενο, που ονομάζεται Τζουν Γιουνγκ Σου.
«Είμαστε πολύ ευτυχείς να αναφέρουμε ότι ο κ. Τζουν, ο αμερικανός πολίτης που κρατείτο στην Πιονγκγιάνγκ, αφέθηκε ελεύθερος.
Είμαστε πολύ χαρούμενοι που σε μια ή δύο ημέρες θα επιστρέψει στη σύζυγό του και την οικογένειά του», δήλωσε ο Κινγκ.
Το νοτιοκορεάτικο ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap μετέδωσε ότι ο Τζουν έφθασε στη Σεούλ.
«Πρέπει να πάω στο νοσοκομείο.
Ας κουβεντιάσουμε την επόμενη φορά», είπε μιλώντας στο πρακτορείο.
Ο Τζουν είχε συλληφθεί το Νοέμβριο του 2010 και φέρεται να είχε ομολογήσει πως διέπραξε ένα έγκλημα «κατά του κράτους» στην διάρκεια της ανάκρισής του, σύμφωνα με το KCNA.
Η Βόρεια Κορέα είχε ανακοινώσει ότι θα απελευθερωνόταν για «ανθρωπιστικούς λόγους».
Σύμφωνα με ΜΜΕ, ο Τζουν είναι επιχειρηματίας από την Καλιφόρνια κι επιτελούσε ιεραποστολικό έργο στη Βόρεια Κορέα.
Ο Κινγκ, επικεφαλής μιας 5μελούς ομάδας, πραγματοποίησε 5ήμερη επίσκεψη για να εκτιμήσει τις ανάγκες της Βόρειας Κορέας σε επισιτιστική βοήθεια.
Δήλωσε ότι δεν συνήφθη κάποια συμφωνία.
Ήταν το πρώτο επίσημο ταξίδι αμερικανού αξιωματούχου στη Βόρεια Κορέα από το 2009, το οποίο σημειώθηκε εν μέσω των ενδείξεων ότι η Ουάσινγκτον αναζητά έναν τρόπο να ξαναρχίσουν οι πολυμερείς συνομιλίες για το βορειοκορεάτικο πυρηνικό πρόγραμμα οι οποίες είχαν διακοπεί πριν από δύο χρόνια και πλέον.
Keywords
Τυχαία Θέματα