Εκρυβαν το θάνατο του και διαπραγματευόταν την απελευθέρωσή του!

Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής κατηγόρησε σήμερα τη Λιβύη ότι ψεύδεται για το θάνατο του φωτοειδησεογράφου Άντον Χάμερλ, η οικογένεια του οποίου υποστηρίζει ότι τον πυροβόλησαν και τον σκότωσαν τον περασμένο μήνα ενώ κάλυπτε τις συγκρούσεις.

"Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι μας διαβεβαίωναν συνεχώς ότι ήταν ζωντανός", είπε η υπουργός Διεθνών Σχέσεων Μάιτε Νκοάνα-Μασαμπάνε. "Απογοητευτήκαμε που δεν ενημερωθήκαμε από τις λιβυκές αρχές αλλά από τους δημοσιογράφους που ήταν μαζί του", πρόσθεσε.

Οργανώσεις για τα ανθρώπινα
δικαιώματα αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Νότια Αφρική είχαν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση χειρίστηκε την υπόθεση.

Οι λιβυκές αρχές απελευθέρωσαν αυτήν την εβδομάδα τέσσερις ξένους δημοσιογράφους που κρατούνταν επί ένα και πλέον μήνα. Οι τρεις από αυτούς ήταν μαζί με τον 41χρονο Χάμερλ όταν συνελήφθησαν και αποκάλυψαν την τύχη του στην οικογένειά του.

Ο Χάμερλ πυροβολήθηκε από δυνάμεις του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι στις 5 Απριλίου. Η οικογένειά του ενημερώθηκε για το θάνατό του αργά το βράδυ της Πέμπτης, έξι εβδομάδες αφότου είχε διακοπεί κάθε επαφή μαζί του.

"Οι λέξεις δεν αρκούν για να περιγράψουμε την απίστευτη οδύνη που περνά η οικογένεια Χάμερλ. Από τη στιγμή που ο Άντον εξαφανίστηκε στη Λιβύη, ζούσαμε με την ελπίδα αφού οι Λίβυοι αξιωματούχοι μας βεβαίωναν ότι τον κρατούσαν. Είναι απίστευτα σκληρό ότι ήξεραν τη μοίρα του Άντον όλο αυτόν τον καιρό και το έκρυβαν", αναφέρεται σε ανακοίνωση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η οικογένεια του φωτορεπόρτερ.

Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής διαπραγματευόταν με την Τρίπολη πιστεύοντας ότι ο Χάμερλ ήταν ζωντανός. Μάλιστα στις αρχές της εβδομάδας ένας διπλωμάτης πήγε στη Λιβύη με σκοπό να πετύχει την απελευθέρωσή του.

Ο Χάμερλ είχε διπλή υπηκοότητα, νοτιοαφρικανική και αυστριακή. Σύμφωνα με την οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα, ούτε η Βιένη γνώριζε τα γεγονότα. Αντιθέτως, το υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας είχε πληροφορηθεί στις 25 Απριλίου ότι ήταν ζωντανός και διαπραγματευόταν επίσης την απελευθέρωσή του με τις λιβυκές αρχές.
Keywords
Τυχαία Θέματα