Μεγάλο λάθος τυχόν επιβολή πρόσθετων φόρων

Μεγάλο λάθος θα ήταν η επιβολή πρόσθετων άμεσων ή έμμεσων φόρων στην Ελλάδα, καθώς θα «έσπρωχνε» στη μαύρη οικονομία ακόμη μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και θα αποδεκάτιζε την αγοραστική του δύναμη, σε βάρος τελικά των δημόσιων εσόδων και της χαλιναγώγησης του χρέους.

Αυτό επισημαίνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αυστριακός καθηγητής Οικονομικών, Φρίντριχ Σνάιντερ (Friedrich Schneider), που θεωρείται ως ο κορυφαίος ερευνητής
του φαινομένου της παραοικονομίας παγκοσμίως, έχοντας μελετήσει το θέμα για περισσότερα από 30 χρόνια, σε 145 χώρες και έχοντας διατελέσει σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Κομισιόν.

«Με βάση τους υπολογισμούς μου, η παραοικονομία στην Ελλάδα προβλέπεται να φτάσει φέτος στο 25,8% του επίσημου ΑΕΠ από 25,4% ή 62,8 δισ. ευρώ πέρυσι. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ 21 κρατών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Αν δε, η ύφεση συνεχιστεί, η παραοικονομία θα μεγαλώσει, ιδίως αν η ελληνική κυβέρνηση εξαναγκαστεί από το ΔΝΤ και την ΕΕ να προχωρήσει σε ένα ακόμη πακέτο φορολογικών αυξήσεων», προειδοποιεί ο κ.Σνάιντερ, που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και προσθέτει ότι με βάση τα αποτελέσματα 12 ερευνών, η επίδραση των αυξήσεων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών στην παραοικονομία των χωρών φτάνει στο 35%-38%.

«Νομίζω ότι η Ελλάδα έχει φτάσει σε ένα σημείο όπου η αύξηση φόρων δεν έχει νόημα. Αν αυξήσετε κι άλλο τους φόρους, οι άνθρωποι θα αρχίσουν να πηγαίνουν στα Σκόπια, όπου η φορολογία είναι πολύ χαμηλότερη. Από εδώ που βρισκόμαστε, τα Βαλκάνια είναι δίπλα. Κατά την άποψή μου, πρέπει να σταματήσει κάθε αύξηση φόρου», σημειώνει ο κ.Σνάιντερ, σύμφωνα με τον οποίο η λύση για την επαναφορά σε τροχιά ανάπτυξης μπορεί να προέλθει μέσα από τις ιδιωτικοποιήσεις, τα φορολογικά κίνητρα και την ανάπτυξη του τουρισμού.



«Η Ελλάδα θα τα καταφέρει και οι Έλληνες σίγουρα δεν είναι τεμπέληδες»
Πάντως, ο κ.Σνάιντερ εμφανίζεται αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει να βγει από το τούνελ, καθώς όπως επισημαίνει, ο λαός της είναι δημιουργικός και εργατικός και σε ορισμένους τομείς -όπως για παράδειγμα ο τουριστικός- η παραγωγικότητα της εργασίας βρίσκεται στο σωστό επίπεδο.

«Το έχω πει και υποστηρίξει έντονα, στην Αυστρία, στη Γερμανία και παντού: οι Έλληνες δεν είναι τεμπέληδες. Αυτό δεν ισχύει. Είναι και αποδοτικοί και η εργασία τους χρειάζεται να ανταμειφθεί σωστά», σημείωσε, προσθέτοντας πάντως, ότι μια σειρά από τεράστια επιδόματα στον δημόσιο τομέα δεν είναι βιώσιμα.

Με βάση τη μελέτη του καθηγητή, την οποία έχει στη διάθεσή του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ελλάδα θα είναι το 2011 η μοναδική χώρα μεταξύ των 21 κρατών του ΟΟΣΑ, που θα δει την παραοικονομία της να διογκώνεται, σε σχέση με το 2010 (το μέσο ποσοστό παραοικονομίας στις 21 χώρες υπολογίζεται ότι δεν ξεπεράσει φέτος το 13,4%).

Αντίθετα, οι περισσότερες από τις υπόλοιπες χώρες του Οργανισμού θα τη δ
Keywords
Τυχαία Θέματα