Εκδηλώσεις για την Ενσωμάτωση των Ιονίων Νήσων

Πολιτισμικά και ιστορικά στοιχεία που συνθέτουν την παράδοση των Ιονίων Νήσων παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων για να τιμηθεί η 147η επέτειος ενσωμάτωσής τους με τον εθνικό κορμό. Οι φετινές εκδηλώσεις συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον αρκετών ομογενών, προβάλλοντας λαογραφικές, λογοτεχνικές, ιστορικές και μουσικές πτυχές του πολιτισμού των νησιών του Ιονίου. Τη διοργάνωση ανέλαβε η Ιόνιος Πολιτιστική Ομοσπονδία Αμερικής, με τη συνεργασία της Ομοσπονδίας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων "Οδυσσεύς", της Ομοσπονδίας Αμερικής "Ιόνιον Πέλαγος", του Συλλόγου
Ζακυνθίων "Διονύσιος Σολωμός", του Κεφαλληνιακού Συλλόγου Νέας Υόρκης "Κέφαλος", της Κεφαλληνιακής Αδελφότητας Νέας Υόρκης, του Συλλόγου Ερεικουσίων "Η Ερείκουσα" και του Συλλόγου Μαθρακίου "Το Μαθράκι".

Το κοινό καταχειροκρότησε την παραδοσιακή χορωδία και μαντολινάτα "Τραγουδιστάδες τση Ζάκυνθος", η οποία ερμήνευσε καντάδες, αρριέτες και επτανησιακά τραγούδια, με σολίστ το βαρύτονο Διονύση Σούρμπη και με παρουσιαστή τον καθηγητή Γιώργο Φιορεντίνο, στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, στην Αστόρια. Η ίδια χορωδία, την επόμενη μέρα, απέδωσε εκκλησιαστικούς ύμνους στην κοινοτική αίθουσα της εκκλησίας του Αγίου Γερασίμου στο Μανχάταν, έπειτα από πανηγυρική δοξολογία.

Οι εορτασμοί περιλάμβαναν, επίσης, ιστορικό-πολιτιστική παρουσίαση στο Κεφαλλονίτικο Σπίτι στην Αστόρια, με ομιλίες από τον αρχιμανδρίτη Φώτιο Γαβριελάτο, με θέμα: "Επαναστατικές εξεγέρσεις στην Κεφαλονιά ενάντια στην αγγλική κατοχή", από τον εκπαιδευτικό και συγγραφέα Γεράσιμο Γαλανό, με θέμα: "Ο αγώνας του Επτανησιακού λαού για την πολυπόθητη ένωση με την Ελλάδα" και από τον καθηγητή Γιώργο Φιορεντίνο, με θέμα: "Διονύσιος Σολωμός, ποίηση και μελωδία", ενώ παράλληλα έγινε η πρώτη παγκόσμια παρουσίαση του ομώνυμου έργου από τη χορωδία "Τραγουδιστάδες τση Ζάκυνθος".

Στο χώρο του Κεφαλλονίτικου Σπιτιού διοργανώθηκε έκθεση φωτογραφίας για τους αγώνες των νησιών του Ιονίου για ελευθερία, αλλά και για την πλούσια πολιτιστική δημιουργικότητα των Επτανησίων. Εκτός από εκπροσώπους των διοργανωτών, απηύθυνε χαιρετισμό η πολιτειακή βουλευτής της Νέας Υόρκης Αραβέλλα Σιμωτά, η οποία κατάγεται από την Κεφαλονιά.

Ο πρόεδρος της Ιονίου Πολιτιστικής Ομοσπονδίας Νίκος Μπάρδης τόνισε ότι "η συνεργασία όλων των φορέων μας θα συνεχιστεί και θα εδραιωθεί για να κρατήσουμε την πολιτιστική και εθνική μας παράδοση", επισημαίνοντας ότι ένας από τους κύριους στόχους είναι η πραγματοποίηση των εγκαινίων της Βιβλιοθήκης των Επτανήσων στις εκδηλώσεις που θα γίνουν την επόμενη χρονιά.

Σε όλες τις εκδηλώσεις παρέστη και μίλησε ο δήμαρχος Ζακύνθου Στυλιανός Μποζίκης, οποίος αναφέρθηκε στο "σημαντικό ρόλο" που διαδραματίζουν οι ομογενείς για την πρόοδο και την ανάπτυξη της Ελλάδας, και ειδικότερα επισήμανε την "αγάπη και το πάθος" που έχουν οι Επτανήσιοι για τα νησιά τους, καλώντας τους να κλείσουν τα αυτιά τους στις σειρήνες και να αναζητήσ
Keywords
Τυχαία Θέματα