Ειρηνικές διαδηλώσεις υπέρ και κατά του Σάλεχ

Δεκάδες χιλιάδες αντιφρονούντες διαδήλωσαν σήμερα μετά την προσευχή της Παρασκευής ζητώντας την παραίτηση του προέδρου της Υεμένης, την ίδια ώρα που υποστηρικτές του είχαν συγκεντρωθεί στη Σαναά φωνάζοντας συνθήματα όπως "ο λαός θέλει τον Άλι Αμπντάλα Σάλεχ".

Οι διαδηλώσεις αυτές, σε αντίθεση με άλλες που έγιναν πρόσφατα στη χώρα, διαλύθηκαν ειρηνικά, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.

Στα δυτικά προάστια της Σαναά οι
διαδηλωτές έκαναν πορεία στη λεωφόρο Σίτιν φωνάζοντας "Φύγε τώρα", απευθυνόμενοι στον πρόεδρο Σάλεχ. Πολλοί ζητούσαν να παραπεμφθεί ο πρόεδρος για τη "σφαγή" των διαδηλωτών, κυρίως των 13 που σκοτώθηκαν την Τετάρτη από σφαίρες αστυνομικών.

Οι διαδηλωτές επανέλαβαν την αντίθεσή τους στο σχέδιο εξόδου από την κρίση που πρότειναν οι αραβικές μοναρχίες του Κόλπου και κάλεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μην το υπογράψουν. Τα κόμματα έχουν ήδη δεχτεί το σχέδιο, το οποίο προβλέπει ότι η αντιπολίτευση θα σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης και ένα μήνα αργότερα ο Σάλεχ θα παραιτηθεί, απολαμβάνοντας ασυλία.

Στην άλλη άκρη της πρωτεύουσας, υποστηρικτές του Σάλεχ συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Σαμπίν, αφού προηγουμένως προσευχήθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ. Ο πρόεδρος έκανε μια σύντομη εμφάνιση στους οπαδούς του που έχουν βαφτίσει τη σημερινή ημέρα "Παρασκευή της συνταγματικής νομιμότητας".

"Ναι στη συνταγματική νομιμότητα, όχι στα πραξικοπήματα και το χάος", είπε λακωνικά ο πρόεδρος.
Keywords
Τυχαία Θέματα